2024. május 3. - Tímea, Irma

Krumplifesztivál

Bemutatják az új burgonyafajtákat , burgonyatermesztési és technológiai tanácsadást tartanak, valamint krumplis vetélkedőt és paprikás krumplifőző-versenyt rendeznek augusztus 20-án szerdán Keszthelyen a Balaton parton - mondta el Polgár Zsolt, a PE GMK (
2008. augusztus 19. kedd 20:47 - Hírextra
A fesztiválon három új keszthelyi fajtát mutatnak be: a köztermesztésben már elfogadott Balatoni Rózsát és a Katicát, valamint az államilag ugyan még nem elismert, de "ördögien jó" Démont. A kísérleti év eredményei alapján a Démon ígéretes fajtának bizonyult, ezért egyhektárnyi területre előszaporítási engedélyt kapott az egyetem. A fajtajelölt kísérleti vizsgálatát a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal végzi majd el. Az elemzések során a minőséget, a mennyiséget és a rezisztenciatulajdonságokat hasonlítják össze a standard fajtákkal. A hivatalos fajtaminősítésre várhatóan jövő év elején sor.

Mindhárom keszthelyi nemesítésű burgonyafajta rózsahéjú, sárgahúsú, szép, formás, tojásdad alakú. Vékony héját könnyű meghámozni, a kevés liszttartalom miatt a főzés során nem esik szét.

A Balatoni Rózsa a korai érlelésű fajták közé tartozik, július elején már fogyasztható, míg a Katica és a Démon augusztus végén, szeptember elején érik. A visszajelzések alapján az új fajták népszerűek a piacon: a betegségekkel szemben ellenállók, termésmennyiségben és minőségben egyaránt felülmúlják a holland Cleopatra és Amorosa fajtákat.

A Georgikonon jelenleg tizenkét burgonyafajtát termesztenek, de a régi, ugyanabba a kategóriába tartozó fajták - mint például a Kánkán és a Luca - ültetését valószínűleg megszüntetik, mert az újak szebbek, jobbak és ízletesebbek.

Az új burgonyafajtákat népszerűsítő fesztivált néptáncegyüttesek, dzsesszbalett-bemutatók, színes szórakoztató műsorok teszik hangulatossá. A családok krumplis vetélkedőn vehetnek részt: az ügyességi feladatokon kívül beugratós kérdésekre is választ kell majd adniuk.

A paprikáskrumplifőző-versenyre a kutatási központ ültetvényén termett fajtákból biztosítják az alapanyagot. A mesterszakácsok a jó minőségű burgonya mellé kisebb mennyiségben lisztesebb, szétfővő fajtát is ajánlanak, ami majd az étel sűrűséget adja.

Ötödik éve rendeznek burgonyafesztivált az új kenyér ünnepén a Balaton-parti városban, ugyanis - mint Polgár Zsolt megjegyezte - a búzakenyér után a burgonya a második hazai legfontosabb népélelmezési cikk. Alapélelmiszernek számít, az idei évet az ENSZ a burgonya nemzetközi évévé nyilvánította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását