2024. május 4. - Mónika, Flórián

Utazási költségtérítés betegkísérőnek is

A jövőben a tömegközlekedést igénybe venni nem tudó betegeket a kezelésre szállító kísérők is igénybe vehetik az utazási költségtérítést.
2008. február 6. szerda 13:53 - Hírextra

A február első napjától hatályos kormányrendelet szerint a beutaló orvos engedélyezi a más eszközön - értelemszerűen személygépkocsin - történő utazást. Ennek a társadalombiztosítás általi költségtérítése továbbra is 21 forint kilométerenként. Amennyiben a betegnek kísérőre van szüksége - ezzel a korábbi szabályozás nem számolt - a kilométerenkénti díj változatlan, vagyis kettejükre is csak 21 forint.

Új eleme a költségtérítésnek az az eset, amikor a beteg ott marad a kórházban, a kísérő pedig egyedül megy haza, illetve amikor a kísérő egyedül megy a kórházig, hogy onnan haza vigye a beteget. Februárig ilyenkor a kísérőnek nem járt költségtérítés, azóta viszont kilométerenként 18 forintot kap.

Az előbbi fajlagos költségtérítés napi két útra is elszámolható, például akkor, ha a kísérő reggel beviszi kezelésre a kórházba a beteget, majd hazatér, este pedig érte megy. Ilyenkor a négy útból kettő 21 forintos, kettő pedig 18 forintos kilométerenkénti díjjal számolható el. A magasabb összeg akkor jár, amikor a beteg is a kísérővel ül a kocsiban.

Ha a beteg lakóhelye és a kórház messzebb van egymástól 100 kilométernél, akkor csak napi egy oda-vissza út számolható el.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását