2024. május 8. - Mihály

Továbbra is fontos a rehabilitáció

A pszichiátriai rehabilitáció a jövőben is megtartja kivételes szerepét a súlyos mentális betegek terápiájában - jelentette ki Kovács Zoltán Ambrus klinikai főorvos szerdán Szegeden.
2007. december 13. csütörtök 03:39 - Hírextra

A pszichiátriai rehabilitáció legfőbb célja, hogy a súlyos mentális betegségekben szenvedő emberek is az egészségesekhez hasonló autonóm életet élhessenek - mondta a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikája Rehabilitációs osztályának vezetője az Elme Mater című rendezvénysorozat keretében tartott előadásán.

A címzetes egyetemi docens kifejtette, az elmúlt negyedszázadban jelentős szemléletbeli változás ment végbe a súlyos mentális betegek ellátásával kapcsolatban: míg a nyolcvanas években a betegségből adódó károsodásról, az ennek következtében kialakuló fogyatékosságról és funkcióvesztésről és rokkantságról beszéltek, ma már azt vizsgálják, milyen tevékenységre képes a páciens, s ez milyen társadalmi részvételt tesz számára lehetővé.

A súlyos mentális problémákkal küzdő betegek akut kezelését, már a gyógyszerválasztást is rehabilitációs szemlélettel kell végezni - hangsúlyozta.

Kovács Zoltán Ambrus elmondta, hogy a rehabilitáció során mindig számolni kell a páciens mentális tartalékaival, terhelhetőségével, fel kell mérni motivációját, a külső és belső támogató, illetve akadályozó tényezőket.

A hagyományos rehabilitáció eszközei közül a főorvos kiemelte a munka- és foglalkozás-terápiát, illetve a különböző közösségi terápiás módszereket. A modern módszerek közé tartoznak a különböző készségfejlesztő, kríziskezelő tréningek vagy a pszichoedukáció, amikor a pácienseket és családtagjaikat ismertetik meg betegséggel és kezelésével. Egyre népszerűbb módszer a különböző kognitív funkciók - verbális és vizuális memória, a figyelem, tervezés - célzott fejlesztése.

Tanulmányok alapján az egyes rehabilitációs módszerek sikeressége nagymértékben függ az adott páciens karakterétől, ezért fontos, hogy a betegek a számukra leginkább megfelelő ellátást kapják - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását