2024. április 26. - Ervin

Új felszerelést kap az afganisztáni magyar misszió

Új felszerelést kap az afganisztáni magyar újjáépítési csoport (PRT): az Egyesült Államok mintegy harminc terepjárót ajándékoz a magyar honvédségnek - jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter hétfőn Szolnokon az ötödik afganisztáni váltás ünnepély
2008. augusztus 18. hétfő 19:00 - Hírextra
Az amerikaiak 27 páncélozott terepjárót ajánlottak fel Magyarországnak. Emellett speciális kiképzési lehetőséget is biztosít az Egyesült Államok a magyar katonáknak, tűzszerészeknek. Ennek keretében egyrészt magyar katonák utaznak majd Amerikába kiképzésre, valamint amerikai tűzszerészek érkeznek majd Magyarországra. A két ország elmélyíti továbbá az úgynevezett hadszíntéri együttműködést, fejleszti az információcserét - mondta Szekeres Imre.
Saját robotrepülőik továbbra sem lesznek a kinti katonáknak, a tűzszerész robotok azonban működnek - mondta a tárcavezető.

Jelenleg két tűzszerész robotja van a magyar PRT-nek, de ennél többel is dolgoznak a magyarok. Saját robotrepülői azonban nincsenek a magyaroknak, azokat, amelyeket használnak, más szövetségestől kéri kölcsön Magyarország, ha szükség van rájuk - tette hozzá a miniszter.
A tervek szerint hat pilóta nélküli robotrepülőt vásárolt volna Magyarország egy lengyel gyártótól, ezeket azonban vissza kellett küldeni, mert nem feleltek meg a feltételeknek. A szállító cég kártérítést fizetett Magyarországnak. A szaktárca pedig újabb közbeszerzési eljárást írt ki, eddig két ajánlatot kaptak - mondta Szekeres Imre.

Az új eszközök mellett tart a tábor erősítése, eddig egymilliárd forintot költött Magyarország az afganisztáni táborra - tette hozzá.
A miniszter arról is beszélt az MTI-nek nyilatkozva, hogy a most Afganisztánba induló katonák a korábbitól eltérő kiképzést kaptak a két magyar katona néhány héttel ezelőtti halála miatt. A tárcavezető részleteket nem kívánt elárulni, mindössze annyit mondott, hogy a kiképzésnél növelték az úgynevezett erőmegóvási képességet, ez a gyakorlatban erősebb biztosítást jelent a járőrözéskor. A kiképzés egyébként a korábbiakhoz hasonlóan több hónapig tartott.
A 224 katona szolnoki búcsúztatásán Szekeres Imre arról is beszélt, hogy nehéz időszakban megy ki az ötödik váltás a közép-ázsiai országba, a biztonsági helyzet ugyanis romlott az utóbbi időben, ráadásul két magyar katona is elesett Afganisztánban.

A miniszter szerint a katonák halála után példaértékű volt a bajtársak, a társadalom és a politika hozzáállása a történtekhez,
Szekeres Imre kiemelte: Magyarország nem hátrál meg, folyamatosan vizsgálja, hogyan tudja még jobban kivenni részét a szövetségesi feladatokból. Ennek jegyében a PRT mellett októbertől magyarok irányítják a kabuli nemzetközi repteret, 75 katonával.

A honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy Afganisztánnal összefüggésben jelenleg két fő kérdés van: a szövetségi szolidaritás megerősítése és az, hogy a tagállamok közös stratégiát fogadjanak el az ország jövőjéről. A tárcavezető szerint akár öt éven belül fokozatosan csökkenthető majd a katonai feladatok részaránya Afganisztánban, miközben nőhet a helyi erők kiképzésére fordított figyelem.

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot Afganisztán északi részén, Baglán tartományban. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is.
Az afganisztáni a NATO legnagyobb művelete, amelyben a tagállamok mellett más országok is részt vesznek. Az úgynevezett ISAF-csapatok száma így meghaladja a negyvenezret, míg az afgán nemzeti hadsereg létszáma ennek körülbelül tíz százaléka.

A hétfői szolnoki búcsúztatás az ötödik volt a magyar honvédség történetében, a katonai csoportok fél évente váltják egymást az afganisztáni magyar táborban.
Az ünnepségen a szakminiszter és a vezérkari főnök mellett részt vett mások mellett az amerikai és a német nagykövet is.

Az esemény után a magyar honvédelmi miniszter és az amerikai nagykövet átadott egy játszóteret, amelyet a Floridai Légi Nemzeti Gárda 202-es repülőszázada épített a megyeszékhelyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását