2023. december 11. - Árpád

Megszorításokat ígért Orbán

rbán Viktor a nagyberuházások átmeneti leállításáról beszélt a filmművészeti egyetemen tartott szűk körű találkozón. A Fidesz elnöke a Hírszerző.hu szerint azt is mondta: ha kormányra kerülnek, az első két évben megszorításokat terveznek, például befagyas
2008. május 24. szombat 08:27 - Hírextra
A portál információi szerint Orbán Viktor valóban azt mondta Gyurcsány Ferencről, hogy "hülye, idióta, lássuk be", és erre a balatonőszödi beszédet hozta fel példaként, ami szerinte azt bizonyítja, hogy a kormányfő nem profi politikus, mint ő, hiszen egy profi politikust nem ragadhatnak el az indulatok, nem lehetnek érzelmei.

A portál beszámolója szerint Orbán Viktor a 2006-os vereség kapcsán azt mondta, hogy a választási kampány "rosszabbul élünk, mint négy éve" - szakaszánál már biztosan tudta, hogy veszítenek, mert akkor már nyilvánvaló volt, hogy ez nem megy át az emberek tudatába, nem hiszik el. Hozzátette: tulajdonképpen ő nem is akart győzni 2006-ban, mert akkor már tudták, milyen rossz állapotban van a gazdaság.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy ha 2006-ban megkérdezték volna, meddig kormányoz Gyurcsány Ferenc, ő azt tippeli: 2008-ban már a Fidesz van hatalmon. A balatonőszödi beszéd és más események kapcsán is többször gondolta: itt a vég. Számára az a legnagyobb meglepetés, hogy Gyurcsány Ferenc még mindig kormányoz, de most már nem biztos abban sem, hogy nem húzzák ki 2010-ig - olvasható a Hírszerzőn.

A jövőről szólva Orbán Viktor közölte: azzal számol, hogy három választást nyernek zsinórban. Kormányzásának két szakasza lesz: az első két évben válságmenedzselő kormány és megszorítások jönnek - "egyes csoportoknak rossz lesz, sokaknak sok minden fog fájni" - , de utána tíz éves programjuk lesz. A hallgatóság kérdésre a portál szerint azt válaszolta: nem akarja elvenni a 13. havi nyugdíjat, de befagyasztaná a nyugdíjakat, és legfeljebb az infláció mértékének megfelelően emelne.

A Fidesz elnöke úgy látja, neki azért lenne könnyebb dolga, mint Gyurcsány Ferencnek, mert 2006-ban az emberek nem hitték el, hogy megszorítások kellenek, most viszont folyton azt hallják a miniszterelnök szájából, hogy nehéz helyzetben van a gazdaság, ezért tőle már elfogadnák a megszorítások szükségességét - írta a Hírszerző, amely szerint Orbán Viktor dicsérte is a kormányt, például a munkahelyek "kifehérítése" ügyében. Mint mondta, ezt mindenképpen folytatná. Az egészségügyben pedig egyetért a kormány által megkezdett átlátható adatbázis kialakításával, ezért ezt is folytatnák.

A Hírszerző szerint a konkrét intézkedések között említette a Kert Magyarország Programot; a Duna-Tisza közén elsivatagosodó területeken például a paksi atomerőmű vizét használná öntözésre.

A portál úgy tudja, a volt miniszterelnök valóban beszélt arról, hogy a nagy állami beruházásokat le kell állítani: ha nem fizetik ki őket, az így nyert összegekkel csökkenthető a hiány. A Fidesz elnöke azt mondta, ezután újratárgyalná a szerződéseket, mert biztos abban, hogy sokkal olcsóbban is kivitelezhetőek ezek a beruházások. Példaként az autópálya-építéseket és a 4-es metrót említette, a Hírszerző szerint.

Orbán Viktor véleménye szerint, ha az oroszokkal szerződnek a 4-es metró megépítésére, akkor 200 milliárd forintból meg lehetett volna oldani. A tőkét egyébként három helyről hozná az országba Orbán Viktor: Oroszországból, az arab világból és mérsékelten Kínából - írták.

Az ellenzéki politikus a cikk szerint a Magyar Gárdát egy valós problémára adott reakciónak nevezte. Az állam ugyanis gyengül vidéken, kevés a rendőr, magára hagyták az állampolgárokat. Szerinte egyfelől erősíteni kell az állami jelenlétet, másrészt úgy kell elbánni velük, mint ahogy Horthy Miklós elbánt a nyilasokkal; adni nekik egy pofont és hazazavarni őket - olvasható a portálon.

Az értelmiségi találkozón a beszámoló szerint a Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy tizenöt évig mindenképpen ő marad a jobboldal vezetője, hacsak nem követ el valamilyen nagy butaságot. Mint mondta, mindegy, hogy formálisan milyen pozíciót tölt be, az ő szava számít a jobboldalon még hosszú évekig.

Ennek két oka van - idézte fel szavait a portál -, az egyik, hogy kormányfőként rendkívül sikeres, markáns politikus volt, a másik pedig az, hogy a nagy rendszerváltó politikusok között itthon és Kelet-Európában is már csak ő maradt egyedül.

Az Index.hu csütörtökön számolt be Orbán Viktor néhány hete egy zártkörű rendezvényen elhangzott beszédéről; a cikk állításai - többek között a nagy állami beruházások, köztük a négyes metró építésének leállításáról - vihart kavartak.

Kéri László politológus, a rendezvény házigazdája határozottan cáfolta, hogy Orbán Viktor a négyes metró beruházásának leállításáról beszélt volna. Emlékeztetett arra, hogy a filmművészeti egyetemen sok éve tartott zártkörű összejöveteleik sohasem voltak nyilvánosak. Úgy fogalmazott: Orbán Viktor április 30-i látogatásáról az Indexen megjelent kétrészes tudósítás állításait cáfolni méltatlannak tartja, azt azonban határozottan állítja, hogy Orbán Viktor nem beszélt a négyes metró leállításáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását