2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A KDNP világos állásfoglalást sürget a kormánytól

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint minél hamarabb nyilatkozatban kellene világossá tennie a kormánynak, hogy Magyarország szolidáris Lengyelországgal - ezt a párt alelnöke, Surján László tudatta közleményben vasárnap az MTI-vel.
2008. augusztus 18. hétfő 06:02 - Hírextra
Surján László szerint Oroszországnak joga, sőt kötelessége, hogy védje a határain kívül élő orosz népességet, "ez azonban nem szolgálhat nagyhatalmi érdekeket és nem irányulhat más államok területi épsége és szuverenitása ellen".

Mint írta, a grúziai beavatkozás "nyílt agresszió, ami méltán váltotta ki a demokratikus alapelveket valló országok neheztelését". Hozzátette: az orosz nagykövet "a kulturált diplomáciában megengedhetetlen durvasággal válaszolt" Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének kritikájára. A KDNP megdöbbent, hogy a kormány még nem tiltakozott hivatalosan az orosz nagykövet kijelentései ellen.

Surján László szerint Magyarországnak nemcsak Grúziával kell szolidárisnak lennie, hanem Lengyelországgal is.

"Oroszország nincs abban a helyzetben, hogy az Európai Unió egyik tagállamát, a NATO tagját, Lengyelországot atomtámadással fenyegesse. Az otrombaság, amellyel Moszkva a lengyel amerikai rakétavédelmi megegyezésre reagált, félelmet tükröz és a szovjet időket idézi. Az elmúlt napok történései hiteltelenné teszik az orosz demokratikus átalakulást, és elengedhetetlenné Európa energetikai függőségének gyors felszámolását" - fogalmazott a politikus.

Mint írta, "a hidegháború fellángolását nem lehet lapítással fékezni". A párt szerint minél hamarabb nyilatkozatban kellene világossá tennie a kormánynak, hogy Magyarország szolidáris Lengyelországgal.

"Az orosz fenyegetés ugyan komolyan nem vehető, de szó nélkül sem hagyható. Helyes volna, ha a Kínában tartózkodó miniszterelnök nemcsak párttársainak üzengetne saját politikai jövőjéről, hanem - az Európai Unió egyik tagállamának miniszterelnökéhez méltó módon - egyértelműen elítélné az agresszív orosz lépéseket" - fogalmazott Surján László.

Az orosz vezérkari főnök helyettese, Anatolij Novogicin pénteken azt mondta, a lengyel-amerikai rakétavédelmi megállapodással Washington csak tovább ront Moszkvához fűződő kapcsolatain, amelyek már egyébként is feszültek a dél-oszétiai válság miatt. Mint mondta, a megállapodás nem fog "büntetlenül maradni", de részletekbe nem bocsátkozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását