2024. április 20. - Tivadar

Nincs minden rendben a Leader-program körül

Magyarország az unió fejlesztési politikájában csak akkor volt hiteles, ha politikai egyetértés övezte a programokat - mondta Surján László néppárti európai parlamenti képviselő Miskolcon az MTI-nek kedden.
2007. október 30. kedd 16:43 - Hírextra

A politikus úgy vélekedett: a pártoknak nem föltétlen a részletekben kell megegyezniük, de az alapvető célokban igen. Ha marakodás, kiszorítósdi, "pártpolitikai kiszorítósdi létezik", főleg a Leader-programoknál, akkor az árt az országnak, megkérdőjelezi komolyságát, és megnehezíti az uniós képviselők munkáját.

Surján László képviselőtársával egyetemben korábban írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz az EU által a kistérségek részére nyújtandó támogatás lehívására és elosztására jogosult magyarországi Leader-csoportok megalakulásával kapcsolatban.

Fogalmazása szerint azért, hogy felhívja figyelmet a sajtóban is megjelent szervezett visszaélésekre.
A néppárti politikus azt mondta: jelezte, hogy a Leader-csoportok Magyarországon több kistérségben az alapvető demokratikus követelmények semmibe vételével alakultak meg.

A Leader-programra beérkezett 3.600 pályázatból várhatóan több mint 3.000 vidékfejlesztési projekt kap támogatást, és valósul meg a következő egy évben - tájékoztatta korábban az MTI-t a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület.

A Leader akciócsoportok területén működő civil szervezetek, vállalkozások és önkormányzatok közösen dolgozták ki a magyar vidék felzárkóztatására vonatkozó ötleteiket. A tervek között mindenekelőtt a munkahelyteremtésre, a helyi termékek előállítására és értékesítésére, a környezetvédelemre, a turizmusfejlesztésre, a hagyományőrzésre, a helyi közösségek együttműködésére irányuló vidékfejlesztési elképzelések szerepelnek.

A programmal óriási lehetőséget kap a magyar vidék, s nemcsak a források tekintetében - vidékfejlesztésre közel 300 milliárd forint áll rendelkezésre 2013-ig -, hanem azért is, mert helyben dönthetnek arról, hogy mire használják fel a támogatást - mondta a napokban Pásztohy András miniszteri biztos Kaposváron.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását