2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Elment a bossa nova nagyapja

Elhunyt Dorival Caymmi brazil zeneszerző és énekes, akit a bossa nova nagyapjaként ismernek szerte a világon. Caymmit, aki veserákban szenvedett, 94 éves korában érte a halál szombaton Rio de Janeiró-i otthonában - közölte unokája Stela Caymmi.
2008. augusztus 17. vasárnap 15:25 - Hírextra
Caymmi egy olasz emigráns és egy bahiai bennszülött nő gyermekeként született 1914-ben Salvadorban, Brazíliában. Őt tartják a brazil popzene egyik legfontosabb és legmeghatározóbb dalszerzőjének. Olyan szerzeményei, mint az O Samba Da Minha Terra a méltán népszerű Música Populera Brasileia alapjai lettek. Több balladát is írt, amelyekben szülőhelye az északkelet-brazíliai Bahia szövetségi állam bátor halászainak állít emléket. Szerzeményei és mély selymes hangja méltán tették őt hazája egyik legkedveltebb előadóművészévé.

"Zenéje nemzetünk kulturális örökségének része" - méltatta őt Luiz Ináció Lula da Silva brazil államfő, értesülvén halálhíréről. Bahia államban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Caymmi tiszteletére.

Több mint hatvan éven át tartó pályafutása során Caymmi száznál több dalt szerzett, és mintegy húsz nagylemezt készített. 1940-ben vette feleségül Stella Maris énekesnőt, két fiúk, Dori és Danilo, valamint lányuk, Nana neves előadóművészek Brazíliában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását