2024. május 17. - Paszkál

Dzsamal történelmet akar írni

Marjam Dzsamal, aki Etiópiában született Zenebeh Tola néven, az első Arab-öbölmenti olimpiai érmes nő szeretne lenni Bahrein színeiben, amennyiben az 1500 méteres síkfutásba vetett reményei teljesülnek.
2008. augusztus 17. vasárnap 15:33 - Hírextra
A verseny selejtezői kedden kezdődnek a pekingi nyári játékokon, a döntőt pénteken rendezik.
A vékony, 1984. szeptember 16-án született atléta szeretné az elvesztegetett időt is utolérni. 2004-ben lemaradt az athéni olimpiáról, mert nem teljesítette a szintet. Később viszont Etiópia nem volt hajlandó beválogatni őt, arra hivatkozva, hogy a futó politikai menedékjogot kapott Svájcban.

2007-ben Marjam már aranyérmet nyert az oszakai világbajnokságon, egy évvel azután, hogy a dohai ázsiai játékokon kettős győzelmet aratott 800, illetve 1500 méteren.

Földművelő családban született Arszi tartományban, ugyanott, ahol a kétszeres olimpiai, négyszeres világbajnok hosszútávfutó, Haile Gebrselassie, akit mesterének tekint.

"Tizenegy éves koromban kezdtem futni, mert naponta 15 kilométert kellett megtennem, hogy iskolába menjek. Amikor késésben voltam, futni kezdtem" - meséli.

Egy svájci edző fedezte őt fel Addisz Abebában, így került Európába és kért politikai menedékjogot Svájcban 18 évesen. Szeretett volna svájci állampolgárságot szerezni, de ezt elutasították arra hivatkozva, hogy nem él 12 éve az országban. Etiópiában "árulónak" minősítették, így Franciaországnak, az Egyesült Államoknak, Kanadának és Bahreinnek ajánlotta fel szolgálatait. Végül az öbölmenti sejkség válaszolt először, így 2005 januárja óta bahreini állampolgár, szintén sportoló férjével, Mnasu Tajével, aki nevét Tarik Haszánra változtatta.

Edzője, Jean-Francois Pahud szerint még soha nem találkozott ilyen szorgalmas sportolóval, aki pontosan tudja, hogy a tehetség nem elég a sikerhez.

Dzsamal máris a jövőre gondol, hosszabb távokra pályázik. Jelenleg a 3000 méter a kedvence, de a tervek szerint megpróbálkozik az 5000 méterrel is.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását