2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ellenséges ellenségek

A jelenlegi százötvenből százhúsz orvost nem tud nélkülözni a HospInvest, az egri Markhot Ferenc Kórház alapvető osztályai válnak működésképtelenné - egyebek mellett erről beszéltek péntek este, az egri főiskola előtti téren szervezett demonstrációt megel
2008. augusztus 16. szombat 06:53 - Hírextra
Szabó Pál, Mánya Kristóf, Pócs Alfréd és Tóth Katalin hangsúlyozta: akik nem írták alá a HospInvest Zrt.-vel a munkaszerződést, azok, ha a cég mégis birtokon belülre kerül, meg kell kapják a végkielégítésüket, amely mintegy másfél milliárd forintra rúg. Kérdés, hogy a HospInvestnek van-e ennyi pénze.

A téren egyébként egy táblán voltak olvashatóak az alá nem író orvosok nevei. Elhangzott, jövő keddre a nem szerződő nővérekről is lesz egy lista, körülbelül ötszáz névvel. Tóth Katalin szerint ennyi embert nem lehet pótolni, ha ők nincsenek, a szakmaiság lenullázódik, hiszen a helyükre csak nagyon koros vagy tapasztalatlan, fiatal kollégák kerülhetnek az országban általános orvos- és nővérhiány közepette.

A "kórházvédők" annyit kértek az ÁNTSZ-től, hogy a működési engedély megadásával összefüggő eljárások során tartsa be a törvényeket, s akkor a HospInvest „blöffparádéja" ki fog pukkanni. Akkor már papírjuk is lesz arról, hogy valóban megvédték az egészségügyi intézményt, nem kötöttek szövetséget a „gonosz, pénztelen uzsorással". Amennyiben az ÁNTSZ felsőbb közbenjárásra „puccsot" követ el, azaz kiadja a működési engedélyt - s ennek Mánya Kristóf szerint megvan a veszélye -, úgy a sztrájktól sem riadnak vissza.

A több, mint ezer ember részvételével zajló tüntetésen részt vett ötven gój motoros is, akik este hétkor körülmotorozták a kórházat, majd a motorok hangjával tiltakoztak a HospInvest ellen.
A demonstráció kapcsán Hiesz György, a Heves Megyei Önkormányzat MSZP-frakciójának vezetője közleményt adott ki, amelyben tudatja: a szocialisták a betegek érdekében elengedhetetlennek tartják, hogy az intézmény meg tudjon felelni a súlyponti kórházi feladatainak, és folyamatosan fejlődjön. A működtető 6 milliárdos fejlesztést hajt végre az intézményben, melynek megvalósulását a megyével kötött szerződés komoly garanciák mellett rögzíti. Az új üzemeltető immár rendelkezik a működtetéshez szükséges személyi állománnyal Egerben, így a kérdés eldőlt. Ezt végre a tiltakozóknak is be kell látniuk. A döntés most már mindenkinek a saját kezében van, és senkit nem lehet akarata ellenére az egri kórházhoz kötni. Aki a felkínált lehetőséggel nem kíván élni, annak vállalnia kell döntése egzisztenciális következményeit is.

Gyakorlatilag hasonló tartalmú sajtóközleményt tett közzé a HospInvest is. Ebben Deák Gábor alelnök is azt hangsúlyozza, hogy a kérdés eldőlt. A kórház dolgozóinak döntő többsége aláírta az új egészségkultúra szerződését, mely előrelépést biztosít minden dolgozónak, és 6 milliárdos egészségügyi fejlesztés jelent a város és a térség betegeinek. A kórház nyugodt működéséhez és a fejlesztésekhez szükséges feltételek birtokában a HospInvest elindította a működtetéshez szükséges engedélyezési eljárásokat.

Deák Gábor közölte: aki a még át nem lépett dolgozókat le akarja beszélni arról, hogy aláírják a szerződésüket, az a biztos munkanélküliségre beszéli őket rá.

Az alelnök a HospInvest feladatának a békés gyógyítást, mintsem a politikai csatározásokat tekinti.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását