2024. május 5. - Györgyi

Újabb rekord

Káposztás cvekedli rekord született pénteken délután a szegedi ligetben, Benke László Oscar-díjas mesterszakács és csapata egy mázsa tésztából és két mázsa vecsési savanyú káposztából több mint ezer adagot készített a hagyományos népi ételből a hatodik ne
2008. augusztus 16. szombat 06:58 - Hírextra
Az óriás bográcsban egy óra alatt forrt föl a víz és további negyven-negyvenöt percre volt szükség ahhoz, hogy megfőjön a tészta, közben pedig a hatalmas serpenyőkben másfél órán át pirították a káposztát. Az étel elkészítésén négy szakács és négy kukta dolgozott.

Benke László elárulta, a jó káposztás cvekedli titka a minőségi alapanyagokban rejlik, a bográcsban nyolctojásos tésztát főztek, amely két-két és félszeres mennyiségű vizet vett föl. Az összekevert tésztát és káposztát a serpenyőkben még egy kicsit megpirították, majd tálalták. A káposztás cvekedlit ki-ki ízlése szerint sóval, borssal vagy cukorral ízesíthette.

A séf egy jó pohár hideg száraz fehér bort vagy rozét ajánlott az ételhez.

A mesterszakács elmondta, a káposztás cvekedli nem csak egytálételként fogyasztható, tölthetünk vele kacsát, oldalast vagy dagadót is. Azoknak, aki otthon fognak a cvekedli készítésbe, a szakács azt tanácsolta, az összekevert tésztát és káposztát tegyék egy hőálló tálban a sütőbe és pirítsák meg egy kicsit.

Az óriás bográcsos cvekedli főzés rekordnak számít, hiszen korábban csak félezer adagot készítettek egyszerre az ételből, most pedig ezer-ezerkétszáz tállal osztanak szét belőle a fesztivál megnyitójának látogatói között - közölte Benke László.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását