2024. április 28. - Valéria

A PDSZ továbbra is követel

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) továbbra is fenntartja követelését, hogy a kormány teljesítse a 2007-es sztrájkmegállapodásban foglaltakat - közölte Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke azután, hogy szerdán a kormány képviselőjével tárgyalt.
2009. január 28. szerda 18:08 - Hírextra
Szerdán a PDSZ és a kormány megkezdte a közszolgálati sztrájktárgyalásokat, a kormány Kajtárné Botár Borbálát jelölte ki képviselőjének - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A szakszervezeti vezető kiemelte: a PDSZ fenntartja követelését, hogy a kormány teljesítse minden közszolgálatban dolgozó számára a 2007-es sztrájkmegállapodásban foglaltakat és a 2007. decemberi, valamint a 2008-as, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban a szakszervezetekkel kötött megállapodását.

A PDSZ szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány által korábban garantált, több mint egy havi többletilletményt nem fizetik ki az idén.

Kerpen Gábor közölte: a kormányzati oldal kérésére a sztrájkbizottság megvárja a holnapi parlamenti ülést, így a tárgyalások jövő hét pénteken folytatódnak. A köztes időben, várhatóan a jövő hét elejéig, a kormány elkészíti a részletes létszám- és fizetési adatokat, amelyek alapján folytatódnak a tárgyalások.

Az érdekvédő emlékeztetett arra, hogy a közszféra a közelmúltban több mint 100 ezer álláshelyet veszített, miközben évek óta nem nőtt, hanem sokszor csökkent a közszférában dolgozók bérének vásárlóereje.

"A PDSZ nyilvánvalónak tartja, hogy a kormány nem vonja vissza a 13. havi illetmény kompenzációjáról szóló jogszabályt. Ellenkező esetben az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság előtt nem áll más alternatíva, mint az aktív fellépés" - írta állásfoglalásában Kerpen Gábor.

A kormány és a szakszervezetek tavaly december 19-én állapodtak meg a tizenharmadik havi fizetés megvonását kompenzáló kifizetésekről, a szakszervezetek ezután elálltak a január 12-ére a közszférában hirdetett sztrájktól.

A kormánnyal 20 szakszervezet írta alá a megállapodást, a PDSZ és a Munkástanácsok viszont nem.

A PDSZ január 7-én jelentette be, hogy önálló sztrájkbizottságot hoztak létre, hogy a kormánnyal való tárgyalások sikertelensége esetén a sztrájkfelhíváshoz csatlakozók jogszerűen sztrájkolhassanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását