2024. május 10. - Ármin, Pálma

Peking turistaszemmel

Nincs harsogó zene és fékevesztett ünneplés minden utcasarkon, Peking ebben a tekintetben egészen más, mint Athén vagy Sydney volt. "Minden ápolt, tiszta, rendezett" - mondja sajnálkozva a londoni illetőségű Lincoln Johnson, akinek nem ez az első olimpiáj
2008. augusztus 12. kedd 19:18 - Hírextra
A szervezés tökéletes, de nem nagyon ünnepi, és főleg a kínaiak belső ügye: ezt a véleményt sok külföldi látogató osztja. "A kínaiak komolyan vették az eseményt, felkészültek rá, de minden nyugodt, nélkülözi a spontaneitást" - összegezte az AFP-nek véleményét Wang Tetyun 54 éves malájföldi fegyverkereskedő, aki már a szöuli és a barcelonai olimpiai játékokon is ott volt.

 "Nem lehet azt mondani, hogy tombolnak, semmi nem lép túl a határon, de azért jól szórakozunk" - mérsékli a kijelentést Jay Marsac, egy 38 éves New York-i férfi, aki szerint Peking rendkívül vendégszerető.

Lesley Will, akinek fia az íjászversenyek résztvevője, szintén úgy találja, hogy "a légkör meglehetősen visszafogott, de erre számítani lehetett". A brit ápolónő szemében ez nem rontja el az ünnepet. "Csak éppen itt diszkrétebben, kissé méltóságteljesebben ünnepelnek" - vélekedik, hozzáfűzve, hogy ez talán a kulturális eltéréseknek is köszönhető.

A 63 éves Francois Freslon, egy francia, akinek fia a vitorlásversenyeken indul, úgy látja, hogy voltak a lakosságnak szóló instrukciók. "Nem akarnak csalódást okozni a látogatóknak, így inkább arra hajlanak, hogy kissé túlzásba vigyék a dolgokat."

Több külföldi emlékeztetett arra, hogy Athénben a legkülönbözőbb nemzetiségű önkéntes segítők kis zászlókon jelezték, milyen nyelven beszélnek. Pekingben erről nincs szó, szinte mindenki kínai. "Csak maroknyi külföldi akad közöttük, ez nem jó a sokféleség, a csere szempontjából" - sajnálkozik Sophie Borobokas ausztráliai nyugdíjas nő, aki önkéntes segítő volt a legutóbbi két olimpián.

Stéphanie Balme francia sinológusnő szerint Pekingben is ünnepi a légkör, de nem a főutaknál, hanem a sikátorokban, ahol az emberek együtt nézik a tévét, söröznek és nyárson sült húst esznek. "A kínaiak igencsak tudnak ünnepelni" - emlékeztet a falatozásokra, amelyek igen népszerűek Kínában.

A turisták azonban rendszerint a hatalmas kiterjedésű kínai főváros főútvonalainak közelében tartózkodnak, azokon a területeken, ahol a régi lakónegyedeket lebontották, hogy helyet adjanak az autópályáknak - így ritkább a találkozás a hazaiak és külföldiek között.

"A politikai dimenzió a meghatározó" - mondta Stéphanie Balme, utalva arra, hogy a gyűlésekhez engedélyre van szükség, és hogy Kínában "igen erős a társadalmi ellenőrzés".

Végül nem szabad szem elől téveszteni a biztonsági szempontokat sem. Megakadályozandó a merényleteket, amelyek elrontanák a játékok ünnepét - holott annak célja éppen az, hogy megmutassák a világnak, mire képes Kína - egymást követik a fáradalmas motozások, és mindenfelé rezzenetlen arcú és rendíthetetlen nyugalmú katonák járőröznek. Nem éppen ez kell a jó hangulathoz - írja riportjában az AFP.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását