2024. április 19. - Emma

Futás, futás

Egy futóklub középkorú tagjainak húsz éven át tartó követéses vizsgálata azt mutatja, hogy a futás számos időskori betegség kockázatát csökkenti - közlik tanulmányukban kaliforniai kutatók.A futás csökkentette a szívinfarktus, a rák és a neurológiai megbe
2008. augusztus 12. kedd 19:11 - Hírextra
"19 év elteltével a futók 15 százaléka halt meg, míg a kontrollcsoport tagjainak 34 százaléka" - mondta Chakravarty. A Stanford Egyetem munkatársai hozzátették, hogy vélhetően bármely rendszeres, élénk testmozgás ugyanezt a hatást eredményezi.

A kutatók 286 futót és kontrollként 156 hasonlóan egészséges, ám nem rendszeresen futó embert vizsgáltak. Valamennyien hasonló társadalmi háttérrel rendelkeztek, mert ugyanazon egyetem tanszékeinek munkatársai voltak, ötven év fölötti korral.

A tanulmány 1984-es kezdetétől az önkéntesek évente töltöttek ki kérdőívet sportolási szokásukról, életmódjukról és egészségi állapotukról. A futók átlagosan heti 200 percet edzettek, míg a nemfutók húsz percet hetente.

A felmérés kezdetekor a futók karcsúbbak voltak, és kisebb eséllyel dohányoztak, mint a kontrollcsoport tagjai. Az idő teltével a futók aktivitása is csökkent, de mindvégig megmaradt testmozgásuk rendszeres és intenzív jellege, és fittebbek maradtak, mint nem futó társaik.

A rendszeres mozgás azoknak is előnyére vált, akik később kezdtek bele - tették hozzá a kutatók. Ugyancsak megnyugtató eredményt kaptak a sérülésekkel kapcsolatban is: minden jellegű sérülést ritkábbnak találtak a futók, mint a nemfutók között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását