2024. május 10. - Ármin, Pálma

Kell az ásotthalmi határátkelő

Óriási dugók alakultak ki az elmúlt hétvégén is a röszkei határátkelőhelyen, török és szerb vendégmunkások ezrei igyekeznek átlépni az országhatárt, az ásotthalmi átkelő létrehozása enyhíthetne a gondokon - közölte Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés
2008. augusztus 11. hétfő 19:38 - Hírextra
A Csongrád Megyei Önkormányzat szeptemberre együttes ülést készít elő a vajdasági és a megyei illetékes külügyi bizottságok számára az átkelő ügyében - tette hozzá a közgyűlési elnök, aki e héten levélben tájékoztatja az átkelő kapcsán az utóbbi hetekben történtekről Bojan Pajticot, a Vajdasági Tartomány miniszterelnökét.

A politikus közleményében kitért arra, hogy a 174 kilométer hosszú magyar-szerb határszakaszból 64 kilométer esik Csongrád megye területére, ahol azonban csak egy, a nap 24 órájában nyitva tartó átkelő van, a röszkei. Az új átkelő jelentősen könnyítené a határ két oldalán élők helyzetét, erősítené a gazdasági és kulturális kapcsolatokat.

Magyar Anna felidézte: Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő és Petró Ferenc, ásotthalmi polgármester kezdeményezésére a határ menti települések vezetői közös szándéknyilatkozatban foglaltak állást májusban annak érdekében, hogy Ásotthalomnál mielőbb induljon meg a határforgalom.

A Csongrád Megyei Közgyűlés felterjesztésben fordult a kormányhoz az ügyben. Az ennek nyomán összehívott megbeszélésen elhangzott: a szerb-magyar megállapodást követően megindulhat a határátkelő megépítését előkészítő eljárás, a terveztetés és a közbeszerzés - tudatta a politikus, aki szerint az átkelő létrehozásában pártállástól függetlenül együtt tudnak működni a különböző közéleti szereplők, a kormányzat is partner, és minden arra mutat, hogy a szerb fél is pozitívan áll a kezdeményezéshez.

A röszkei határátkelőnél több hete jelentős torlódás alakul ki a hét utolsó napjain a szabadságukra hazautazó, illetve az onnan Nyugat-Európába visszatérő vendégmunkások miatt. A legutóbbi hétvégén mintegy 120 ezren lépték át a magyar-szerb határt Röszkénél, volt olyan időszak, amikor a várakozási idő elérte az öt órát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását