2024. április 29. - Péter

Bozsik Yvette táncművész

Bozsik Yvette már gyerekfejjel megtanulta a fegyelmet, a munka iránti alázatot, aminek a mai napig hasznát veszi, mert szerinte csak ilyen tulajdonságokkal lehet előbbre lépni a szakmában. A 40. születésnapját hétfőn ünneplő táncművész, koreográfus most m
2008. augusztus 11. hétfő 19:35 - Hírextra
Bozsik Yvette három éves korától, keresztapja, Mozsonyi Albert balettmester jóvoltából balettozik. Szülei fiatalon a szolnoki Szigligeti Színházban játszottak. "Ott nevelkedtem, Csomós Mari és Hollósi Frici dajkált; tényleg az anyatejjel szívtam magamba a színház levegőjét" - fogalmazott az MTI-nek adott születésnapi interjújában a Kossuth-díjas, érdemes művész.

Beszámolt arról, hogy javában készül legújabb produkciója, a Traviata szeptemberi bemutatójára.
"A Traviatában nem a történet a legizgalmasabb a számomra, hanem a mögötte található emberi sorsok. Törekszem arra, hogy mindig másmilyen előadással készüljek. A zenét is átdolgoztatom egy svájci zeneszerzővel, Philippe Heritier-vel, tehát ez esetben nem csak Verdi-zene lesz, vagy nem csupán a megszokott módon csendül fel a jól ismert opera" - beszélt a készülő produkció részleteiről Bozsik Yvette.

A táncművész a felnőtteknek szóló darabok mellett gyermekelőadásokat is készít. Példaként említette A négy évszak című produkciót, amely "kimondottan csecsemőszínház", és amelyben az évszakokat a rájuk jellemző színek, formák, növények és állatok megjelenítésével mutatják be.
"Fiamon, Milánon kísérleteztem: amikor elkezdte unni magát a próbákon, tudtam, azt a részt föl kell pörgetni.

A Petruska és Pulcinella vagy a Varázsfuvola gyerekváltozata, a Művészetek Palotája műsorán szereplő Varázscirkusz próbáira is beült, és megfigyelhettem, miként reagál. Amikor nagyobb lett, szólt is, hogy ez a rész, mondjuk, félelmetesebb legyen" - mesélte a táncművész. Hozzátette: közönségként a gyerekek a legnyitottabbak és a legőszintébbek. Megjegyezte: leginkább akkor örül, amikor vidékre visznek egy-egy előadást, s olyan emberek láthatják, akik nemigen szoktak ilyesfajtával találkozni.

"A mozgássérültekkel és vakokkal együtt létrehozott Lélektánc nagyon nehéz előadás és igen fontos a számomra. Ennek az is oka lehet, hogy valójában a cirkusz a kedvencem, szeretem benne azt a varázslatot, amellyel mindenkihez tud szólni. Szerintem a jó színház is ilyen, nem csak egy réteget céloz meg" - fogalmazott Bozsik Yvette.

Annak kapcsán, hogy a táncosok pályája viszonylag rövid, azt mondta: minél idősebb az ember, annál jobban tud táncolni, csak éppen a test nem bírja már annyira, ezért kell ügyelni az életvitelre. "Most már viszonylag keveset táncolok, s a jövőben olyan feladatokat fogok vállalni, amelyekről tudom, hogy jól állnak nekem" - mondta Bozsik Yvette, majd hozzátette: vannak szólói és duettjei, azokat továbbra is műsoron tartja, és ha lesz olyan előadás, amelyben neki illő szerep adódik, azt örömmel eltáncolja".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását