2024. április 29. - Péter

Közelebb a startpisztolyhoz

A futósprinterek reakcióideje, amely a rajtgépből való elinduláshoz kell, részben attól függ, mekkora a startpisztolytól való távolságuk - állítják kanadai kutatók.Az Albertai Egyetem munkatársai a 2004-es olimpia két futószámában induló vágtázók reakciói
2008. augusztus 8. péntek 15:18 - Hírextra
Megállapították, hogy azok, akik a startpisztolyhoz közelebbről indultak, gyorsabban ugrottak ki a rajtgépből. Az egyes számú sávban, mely legközelebb van a pisztolyhoz, az átlagos reakcióidő 160 ezredmásodperc volt. Az összes többi sáv kombinált átlaga ezzel szemben 175 ezredmásodperc.

Ezután a kutatók elvégeztek egy próbát. Négy, tréningben lévő futósprintert és 12 nem edzett résztvevőt kértek meg arra, hogy sprinteljenek el a rajtgépből. Az indításukra használt startpisztoly hangerejét 80 és 120 decibel között változtatták. Minél hangosabb volt az indítólövés, annál rövidebbnek bizonyult a kísérleti alanyok reakcióideje.

"A rövid távoknál, ahol a másodperc századrésze eldöntheti az aranyérem sorsát, a sportoló sikerének kulcsává válhat a reakcióidő minimalizálása" - mondta Alex Brown, a kutatás vezetője. A kutatók úgy vélik, hogy az olimpiai sprintszámoknál jelenleg alkalmazott gyakorlat előnyhöz juttatja a startpisztolyhoz közelebbről induló futókat azáltal, hogy hangosabban hallják az indító lövést.

Bár a kutatás arra ösztönözheti a sprintereket, hogy az egyes sávban fussanak, ezt sorsolás dönti el, nem ők.A tanulmány a Medicine and Science in Sports című szakfolyóirat júniusi kiadásában jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását