2024. április 25. - Márk

Díj a legjobbnak

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke Talentum Akadémiai Díjjal ismerte el Holb Imrét, a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumának fiatal tudósát kimagasló tudományos teljesítményéért. Holb Imre munkája során a fenntartható gyümölcstermeszt
2008. február 18. hétfő 13:59 - Hírextra

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában immár hatodik alkalommal került sor a Talentum Díj ünnepélyes díjátadására 2008. február 18-án. A Talentum Akadémiai Díjat a Magyar Tudományos Akadémia és a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány Kuratóriuma adományozza minden évben a természettudományok, élettudományok és társadalomtudományok területén fiatal tudósok kimagasló tudományos teljesítményeinek elismerésére.

Az MTA 2007. évi Talentum Akadémiai Díját „Élettudomány” kategóriában Holb Imre a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumának docense és az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetének főmunkatársa nyerte el a “Növényi kórokozók elleni védekezés a fenntartható gyümölcstermesztésben: a járványbiológiai kutatásoktól az új védekezési stratégiák hasznosításáig” című pályázatával.

Holb Imre munkája során a fenntartható gyümölcstermesztés fejlesztésében ért el olyan nemzetközi eredményeket, melyeket a nyugat-európai gyümölcstermesztési szektor növényvédelmi gyakorlata közvetlenül is hasznosít. Modellként szolgáló növénykórokozó csoportokon keresztül igazolta a fenntartható termesztés két legjelentősebb növényvédelmi rendszerének - integrált és ökológiai - járványbiológiai különbségeit, új eddig nem ismert életciklus és populáció-dinamikai jellemzők feltárásával. Új járványbiológiai jellemzőket - alkalmazott matematikai módszerekkel - előrejelzési rendszerekbe illesztett és tökéletesítette a számítógépes növényvédelmi prognosztikát. Mindezekkel összefüggésben – a járvány-kialakulás lassítását célzó – új környezetkímélő védekezési eljárásokat tárt fel és azok hatékony kombinálási lehetőségét dolgozta ki.

A Debreceni Egyetem tudósa az újonnan feltárt járványbiológiai jellemzők és a környezetkímélő védekezési eljárások alapján elsőként alkotott olyan védekezés-döntési modelleket, amelyek specifikusak az integrált vagy az ökológiai termesztési rendszerekre. A modellek használatával vegyszer-használatot csökkentő új védekezési stratégia is született.

Holb Imre a Debreceni Agrártudományi Egyetemen tanult, 2001-ben szerezte meg a Debreceni Egyetemen a PhD doktori címet.

Hollandiában és az Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatásokat hazai és nemzetközi ösztöndíjak támogatásával. 2005-ben dr. habil címet szerzett a Debreceni Egyetemen.
Jelenleg szűkebb szakterülete a környezetkímélő (integrált és ökológiai) növényvédelem és növényvédelmi prognosztika.

Forrás: Debreceni Egyetem sajtóközleménye
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását