2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hivatalosan is megkezdődött az olimpia

Hivatalosan megkezdődött a XXIX. nyári olimpia Pekingben. A világ legnagyobb sporteseményét Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő nyitotta meg.
2008. augusztus 8. péntek 18:17 - Hírextra

Az ötkarikás játékok végéig, augusztus 24-ig égő lángot Li Ning háromszoros olimpiai bajnok egykori tornász lobbantotta fel.


Az olimpián 204 ország vesz részt, ami rekordnak számít. A csaknem kétórás bevonulási ceremónia végén - melyet a kosarassztár Jao Ming (Yao Ming) vezette házigazdák küldöttsége zárt - a szervezőbizottságot irányító Liu Csi (Liu Qi) és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke lépett a Madárfészek közepén lévő emelvényre.


Liu Csi üdvözölt mindenkit, megköszönte a NOB bizalmát, kiemelve, hogy 1,3 milliárd kínai ember szíve hét éve együtt dobog az ötkarikás mozgalommal. Hangsúlyozta, hogy az "emberek olimpiája" környezetbarát és csúcstechnológiával támogatott lesz.


"Egy álom valóra vált, bravó, Peking!" - kezdte beszédét Jacques Rogge. "A közelmúltbeli tragikus szecsuáni földrengés után e játékok mottója legyen az öröm, a remény és a büszkeség. Kedves sportolók! Ne feledjétek, hogy a következő nemzedék példaképei vagytok, mondjatok tehát nemet a doppingra és a csalásra! Köszönöm a szervezők fáradhatatlan munkáját" - tette hozzá.
Ezt követően Hu Csin-tao államfő a hagyományoknak megfelelően egyetlen mondattal megnyitottnak nyilvánította a játékokat, majd az olimpiai himnusz akkordjaira felvonták az ötkarikás lobogót, néhány perc múlva a versenyzők és a bírók tettek esküt. Előbbiek nevében Csang Ji-ning (Zhang Yining) asztaliteniszező, utóbbiak nevében pedig Huang Li-ping (Huang Liping) tornabíró mondta el a fogadalmat.


Kevéssel éjfél előtt érkezett meg a fáklya, amelyet a stadionban jelenlegi és korábbi kiváló hazai sportolók vittek körbe: Hszü Haj-feng (Xu Haifeng) sportlövő, Kao Min (Gao Min) műugró, Li Hsziao-suang (Li Xiaoshuang) tornász, Csan Hszü-kang (Zhan Xugang) súlyemelő, Csang Csün (Zhang Jun) tollaslabdázó, Csen Csung (Chen Zhong) tekvondós és Szun Csin-fang (Sun Jinfang) röplabdázó.


A lángot végül az 1984-es Los Angeles-i játékokon három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyert tornász, Li Ning (Li Ning) gyújtotta meg.
A több mint három és fél órás műsort látványos tűzijáték zárta.



Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását