2024. április 29. - Péter

Eörsi Mátyás: elfajulhat az orosz-grúz konfliktus

Eörsi Mátyás elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenleginél is komolyabban elfajuljon az Oroszország és Grúzia között kirobbant konfliktus.
2008. augusztus 8. péntek 18:29 - Hírextra

A szabad demokrata politikus pénteken az MTI kérdésére úgy ecsetelte a térség helyzetét, hogy Oroszország nemcsak békefenntartó szerepet játszik a térségben, de egyúttal támogatja déloszét szeparatista erőket is. Éppen ezért véleménye szerint amerikai és európai uniós alakulatokat kellene békefenntartóként a térségbe vezényelni, miközben mindkét a konfliktusban részt vevő fél részéről higgadtságra és megfontoltságra lenne szükség.


Emlékeztetett rá, hogy korábban a szintén a Grúziától való elszakadást sürgető Abházia miatt az orosz légierő 1993-ban Szuhumi térségében bombázta a grúz alakulatokat.


Hozzátette, hogy a jelenlegi grúz hadsereg, elsősorban az amerikai segítségnek köszönhetően, már sokkal jobban felfegyverzett és kiképzett, mint 15 évvel korábban, de ellenfele így is lényegesen nagyobb hadi potenciállal rendelkezik.


Eörsi Mátyás véleménye szerint a két küzdő félből az kerül előnybe, amelyiknek hamarabb sikerül elfoglalnia a déloszét fővárost, Chinvalit.


A politikusban is felmerült annak lehetősége, hogy direkt az olimpiai játékok világszerte várt megnyitó ünnepségére időzítették a támadást, de hozzátette, hogy erről senki sem tudhat bizonyosat nyilatkozni.


Eörsi Mátyás májusban az Európai Tanács parlamenti közgyűlésének megfigyelői csoportja élén már járt Tbilisziben, amikor személyesen követték nyomon a grúz választások lebonyolítását. Tervei szerint ősszel vissza akar térni az országba és akkor Chinvaliba is ellátogat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását