2024. május 2. - Zsigmond

Múzeumot kap a Tyrannosaurus rex őse

Múzeumot kapott a Tyrannosaurus rex eleddig ismeretlen őse, amelynek a maradványait egy aprócska déllengyel falu, Lipie Slaskie mellett fedezték fel.
2008. augusztus 7. csütörtök 18:01 - Hírextra
A lelet múlt heti hivatalos bejelentése óta paleontológusok özönlötték el a téglaégetőt, ahol a Lengyel Tudományos Akadémia régészei feltárták egy 200 millió évvel ezelőtt élt, ragadozó dinoszaurusz hiányos csontvázát.

"Ez egy egyedülálló lelőhely" - nyilatkozta a felfedezők egyike, Grzegorz Niedzwiedzki.
Mint elmondta, a dinoszauruszon kívül számos más érdekes lelet is előkerült, így a Therapsida-rendbe tartozó emlősszerű reptília, Dicynodon, valamint más repülő dinoszauruszok maradványai, ahogy növényleletek is a felszínre kerültek, s mindez mindössze 5 méteres mélységben feküdt.

A helybéliek elmondása szerint az 1990-es években két mamutagyar került elő ugyanitt, ahol a történelem előtti időkben egy folyómeder volt.
Jelenleg külföldi paleontológusok és lengyel diákok sokasága kutat a helyszínen valamilyen szenzációs lelet reményében. A szerencse kedvez a tudósoknak, hiszen az agyagréteg feltárása közben néhány percenként kerül elő valamilyen érdekesség.

Grzegorz Niedzwiedzki tájékoztatása szerint az egyik egyetemi hallgató rábukkant egy félméteres, szabálytalan alakú csontmaradványra, amelyről a tudósok nem tudják, hogy milyen állaté lehetett.
"A T-rex-ős felfedezése azonban mindent felülmúl" - hangsúlyozta a paleontológus.

A Tyrannosaurus rex ismeretlen felmenője, amelynek a Dragon, azaz a Sárkány "munkanevet" adták a tudósok, öt méter magas lehetett és két lábon közlekedett, a leghosszabb foga pedig 7 centiméteres volt.

A Dragon előkerült maradványait - a koponya egy részét, csigolyákat, valamint lábszárcsontokat kiállítják Lisowice aprócska múzeumában. Ugyanitt a látogathatók megcsodálhatják a Sárkány életnagyságú grafikus rekonstrukcióját is.

Marek Blyszcz, a helyi önkormányzat képviselője szerint az első csontleletre két évvel ezelőtt egy ásványgyűjtő bukkant, aki szerencsére értesítette a paleontológusokat. Hogy titokban tartsák a dinoszauruszleletet annak hivatalos bejelentéséig, Marek Blyszcz az éj leple alatt szervezte a múzeumot, ahol egyébként a Dicynodon, az eddig előkerült legnagyobb példány maradványait is bemutatják.

"Reményeink szerint a turizmus új munkahelyeket teremt majd" - vélekedett Marek Blyszcz.
A településen egy nagyobb természettudományi múzeum létrehozását is fontolgatják.
"Mennyi érdekességet találhattunk volna, ha az agyagot nem téglaalapanyagként használták volna fel" - sajnálkozott Grzegorz Niedzwiedzki.

"Ezt már soha nem tudjuk meg" - kontrázott Marek Blyszcz.
Ennek ellenére a helyi önkormányzat üzemben kívánja tartani az 1920-as években létesített téglagyárat, amely Lisowice ezer lakosa közül húsznak biztosítja a megélhetését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását