2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyorsabban nőtt a Hypacrosaurus

Sajátos módon védekezett kora ragadozói, így a félelmes Tyrannosaurus rex ellen egy dinoszauruszfaj: gyorsabban nőtt, mint azok, amelyek életére törtek - olvasható egy amerikai kutatók által folytatott vizsgálat eredménye a londoni Royal Society szerdai k
2008. augusztus 6. szerda 19:09 - Hírextra

A Hypacrosaurus átlag háromszor-ötször gyorsabban gyarapodott, mint akármelyik rá vadászó ragadozó dinoszauruszfaj, és fiatalabb korban nemzett utódokat, mint azok - így védekezett a faj kipusztulása ellen.


Drew Lee, a kutatók egyike rámutatott: "A hipakroszaurusz már akkor elérte felnőtt méretét, amikor a Tyrannosaurus rex még csak növekedése felénél tartott, ez óriási különbséget jelentett."
Felnőtt korában a hipakroszaurusz amely 64-80 millió évvel ezelőtt élt, ugyanúgy mintegy 9 métert ért el, mint a T-rex, de nem volt olyan erős páncélja és fogazata, mint annak.


Az a tény viszont, hogy tojásból a felnőttkorig 10-12 év alatt jutott el, miközben a tirannoszaurusznak ehhez 20-30 évre volt szüksége, jelentősen növelte fennmaradási esélyeit - akárcsak az, hogy már 2-3 éves korban képes volt a szaporodásra.


A Hypacrosaurus az úgynevezett kacsacsőrű dinoszauruszok családjához tartozott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását