2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A Fidesz ősszel olimpiai törvényjavaslatot nyújt be

A Fidesz olimpiai törvényjavaslat benyújtását tervezi ősszel, hogy a 2012-es londoni játékokra való magyar felkészülésben ne legyenek olyan pénzügyi problémák, mint amilyenek a most kezdődő pekingi olimpia előtt voltak - mondta Bánki Erik, a sport- és tur
2008. augusztus 7. csütörtök 15:54 - Hírextra
A politikus felidézte, hogy a pekingi olimpiára való felkészülést folyamatos pénzügyi problémák kísérték, kevés volt az e célra elkülönített pénz, és csúsztak a kifizetések is.

Emlékeztetett arra, hogy a sport-és turisztikai bizottság többször is tárgyalt a finanszírozási gondokról, és bár a kormány a testület nyomására plusz forrásokat rendelt a felkészüléshez, az összeg így sem érte a 2002-es athéni olimpiára biztosított források reálértékét.

A fideszes politikus szerint a 2012-es olimpiára egészen más körülmények között kell felkészülni.
Bánki Erik ezért azt tervezi, hogy a pekingi olimpia és paralimpia befejeződése után, szeptember második felében közös értékelésre hívja a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság és az olimpiai sportágak szakszövetségeinek vezetőit, majd ennek alapján a Fidesz október végén törvényjavaslatot nyújt be, amelynek az a célja, hogy kiszámítható, biztos olimpiai felkészülési feltételeket teremtsen a magyar sportolók számára.

A politikus szerint a javaslatban négy évre rögzítenék a felkészülés pénzügyi, sportszakmai és infrastrukturális feltételeit, és célként fogalmaznák meg akár azt is, hogy Londonban már minimum 200 fős csapatattal képviseltesse magát Magyarország az olimpián.
Bánki Erik ugyanis úgy véli, hogy valószínűleg a felkészülés anyagi gondjainak következménye az, hogy a pekingi játékokra az utóbbi évtizedek legkisebb magyar csapata, összesen 171 versenyző utazott ki.

Arra a felvetésre, hogy kormány szerint még soha ennyi forrás nem volt az olimpiai felkészülésre, mint a pekingi játékok előtt, Bánki Erik azt mondta: a Fidesz a sportszakmai szervezetek számításait tartja helytállónak, ők pedig azt mondják, hogy a források még a plusztámogatással sem érték el a négy évvel ezelőtti szintet.

Daróczi Dávid kormányszóvivő kedden beszélt arról, hogy soha nem segítette annyi költségvetési forrás az olimpiai felkészülést, mint most, amikor összesen hárommilliárd forintot fordított a kormány az olimpián és a paralimpián való részvételre és a versenysport finanszírozására.
A kormányszóvivő összehasonlításképpen hozzátette, hogy 2004-ben az athéni olimpia és paralimpia idején 1,9 milliárd forint állt rendelkezésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Al_Muazib
2008. augusztus 18. 02:45
Szerintem a sportolók hozzá állása hiányzott és nem annyira a pénz.Maratoni futásnál a táv 42160 m és nem 20 km.Kár olyan sportolót ajnározni mint az Ujlaki.Ezt már itthon ki kellett volna szűrni.Menjen vissza Franciaországba.Olyanokat kell sponzorálni, akik mindent megtesznek a győzelemért. Én Janics Natasát sem válogatam volna be.Kivel érte el sikereit?Ne legyen nagy pofája.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását