2024. március 29. - Auguszta

Még nem döntött a NOB Tanuról

Nem döntötte még el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fegyelmi testülete, hogy engedi-e rajthoz állni Ekaterini Tanu görög futónőt a pekingi olimpián.
2008. augusztus 7. csütörtök 15:50 - Hírextra
Erről Jacques Rogge nyilatkozott csütörtökön, hozzátéve, hogy a fegyelmi bizottságnak még nem volt ideje a végleges álláspont kialakításához, s csak néhány napon belül születik meg a döntés.

A sydneyi olimpia 100-as ezüstérmese nem ment el az fb ülésére, mert úgy érezte, hogy homályos vádakra kellene válaszolnia. Ügyvédje ugyanakkor szerdán kijelentette, hogy "a NOB nem illetékes görögországi büntetőjogi eljárásokat megítélni", márpedig Tanu ellen ugyanis "hamis tanúskodás" címén folyik jelenleg eljárás hazájában, és ez az egyik érve a NOB-nak a futónő olimpiai részvétele ellen.

Tanu óriási botrányt okozott a 2004-es athéni olimpián honfitársával, Kosztasz Kenterisszel együtt, amikor motorbalesetre hivatkozva nem jelentek meg egy olimpia előtti doppingellenőrzésen. Végül mindketten bevallották, hogy önkényesen kivonták magukat az ellenőrzés alól. Emiatt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) két évre eltiltotta őket. Tanu 2007 februárjában kezdett újra versenyezni, de kiugró eredményt nem ért el azóta sem. A múlt héten viszont elítélte a "rá nehezedő folyamatos nyomást", amelynek célja, hogy visszalépjen az olimpiától. Július végén ugyanis kapott egy levelet a NOB-tól, amelyben közölték vele: nemkívánatos személy a pekingi olimpián "a NOB-bal és az olimpiai mozgalommal szembeni viselkedése miatt".

A görög vágtázó jogi képviselői útján ugyanakkor jelezte szerdán, hogy bepereli a NOB-ot, amiért még mindig nem ítélte oda védencének a Marion Jonestól doppingolás miatt elvett aranyérmet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását