2024. április 26. - Ervin

KDNP: ne adják el

A KDNP tiltakozik a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) privatizációja ellen, mert úgy látja, egy külföldi tulajdonos megjelenése nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, emellett a lakosság életminőségével kapcsolatos problé
2008. szeptember 4. csütörtök 12:25 - Hírextra
Az ellenzéki politikus szerint az eddigi részvénymozgások alapján félő, hogy a privatizált cég előbb-utóbb multinacionális nagyvállalatok kezébe kerül, és a villamosenergia-ellátás ütőerére Magyarországnak nem lesz hatása. Hozzátette: a Mavirhoz tartozik a magyar energiahálózat, így a cég szerves része a magyar energiaszolgáltatásnak.

Mint elhangzott, a Mavir úgy van benne a rendszerben, hogy azt onnan kivenni, önállóan működtetni lehetetlen, ám ha ezt megtenné a kormány, akkor az a napi energiaellátásban rendkívül nagy problémákat jelentene. Kérdés ugyanis - fejtette ki Molnár Béla -, hogy ha a hálózatot kiveszik a rendszerből, akkor a magyar állam miként tudja biztosítani az energiaellátást a lakosságnak, garantálni, hogy a villamosenergia mindig minden fogyasztóhoz eljusson.

A KDNP problémásnak látja azt is, hogy mivel a magyar energiaellátás több ponton érintkezik a környező országok hálózatával, az ezekkel való együttműködés, annak koordinálása olyan feladat, amelyet állami érdekek, magyar érdekek szerint kell irányítani.

Ha olyan befektetői csoportok jelennek meg, mint az energetika többi ágában, akkor nem lesz rá mód, hogy a magyar állam a magyar érdekeket képviselje - vélekedett a kereszténydemokrata képviselő.

Molnár Béla emlékeztetett arra, hogy az EU direktívája szerint az MVM-ről le kell választani a Mavirt, és külön, önálló céggé kell alakítani. Ennek érdekében az Országgyűlés gazdasági bizottságában ötpárti megegyezés született a tavasszal arról, hogy ha külön kell választani a Mavirt, akkor a cég az Magyar Villamosművek Zrt. (MVM) leányvállalata legyen. A KDNP szerint fontos, hogy a Mavir száz százalékban az MVM leányvállalata legyen.

A Fidesz már hétfőn közölte: határozottan ellenzi, hogy a kormány privatizálja az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK), a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) egy részét.

Daróczi Dávid kormányszóvivő augusztus végi bejelentésével kapcsolatban - miszerint az Új Tulajdonosi Program keretében a Mavir lesz az egyik olyan vállalat, amelyben kedvezményesen válhatnak tulajdonossá az emberek - Molnár Béla azt mondta, ez "mákony" az emberek számára, hiszen a látszólag a lakosságnak értékesített tulajdoni hányadok a kárpótlási jegyhez hasonlóan mind a nemzetközi multinacionális szolgáltatók tulajdonába fognak kerülni.

Úgy vélte, minden privatizált részvény közvetlenül károsítja a nemzetet, tovább rontja a magyar lakosság életfeltételeit.A kormányszóvivő korábban azt mondta, a tervek szerint a Mavir legalább 25 százalék mínusz egy, de legfeljebb 50 százalék mínusz egy szavazati jogot biztosító részvényeit jövő szeptember 30-ig jegyezhetnék a befektetők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását