2024. április 24. - György

Bírság a KisGyurcsány iskolájának

A maximálisan kiszabható, egymillió forintos bírságot rótta ki a Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolára az Oktatási Hivatal (OH), amely több szabálytalanságot állapított meg az intézmény működésével kapcsolatban - közölte
2008. július 30. szerda 16:14 - Hírextra
Az intézmény működése során megsértette - többek között - a közoktatási törvény pedagógus munkakörben foglalkoztatott szakképzettségére, a csoportbontásokra, az adminisztratív feladatokra, a sajátos nevelési igényű tanulókra vonatkozó szabályait.

Bakonyi László, a hivatal elnöke az MTI-nek a maximális bírság indoklásául elmondta, hogy különösen az alkalmazásoknál találtak sok problémát. Szakképzetlen pedagógusokat alkalmaztak, és sok esetben nem megfelelő jogviszonyban történt a foglalkoztatásuk.

Így megbízási szerződéssel alkalmaztak olyanokat, akiket teljes időben pedagógusi feladatot láttak el.

Megállapították azt is, hogy a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak 26 százaléka volt munkaviszonyban, miközben a közoktatási törvény a működéshez 70 százalékot ír elő. Megjegyezte: ha most állna az iskola működési engedélyeztetés előtt, "nem menne át".

Probléma volt a normatívák igénylésével. Nagyon sok diákról megállapították, nem hatályos az a szakvélemény, ami alapján utánuk a sajátos nevelési igényű normatívát igényelte az iskola.

Hat évvel ezelőtti szakvélemények voltak, holott két-három évente ezt felül kell vizsgáltatni ugyanazzal a szakértői körrel. Voltak olyan diákok is az intézményben, akiknek a szakértői bizottság nem ez az intézményt jelölte ki fejlesztésre, azaz nem lehetett volna őket ebbe az iskolába beíratni.
Az Oktatási Hivatal felkérte a fővárosi főjegyzőt az intézmény működési engedélyének felülvizsgálatára, és egyben bejelentéssel élt a Magyar Államkincstárnál és a Fővárosi Főügyészségnél is - kérve ezen szervek eljárását is - közölte az OH elnöke.

Korábban a hivatal az idei érettségikre vonatkozóan indított vizsgálatot. Három szülő élt bejelentéssel a hivatalnál, kifogásolva az érettségi vizsga szervezésének, lebonyolításának körülményeit, és az intézmény működését.

A Csepel.info hírblogra június 25-én felkerült írás szerint a szülők azt állították: ebben az iskolában kivételeztek Gyurcsány Ferenc fiával az írásbeli és szóbeli érettségi vizsgákon.

Az Oktatási Hivatal vizsgálatot indított, meghallgatta a szülőket, a pedagógusokat, az intézmény vezetőjét és az érettségi vizsgabizottság elnökét is. A vizsgálat során azonban nem találtak olyan törvénysértést, ami a vizsgák megismétlését vagy megsemmisítésé indokolta volna.

Ezzel egyidejűleg kezdte meg az OH az intézmény működésének vizsgálatát is, s jutott mostanra az elmarasztaló megállapításokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását