2023. június 4. - Bulcsú

Hallal az érelmeszesedés ellen

Az omega-3 zsírsavat tartalmazó, halban gazdag étrend állhat annak hátterében, hogy a Japánban élő középkorú férfiaknak kevesebb problémát okoznak a lerakódások miatt beszűkült artériák, mint az Egyesült Államokban élő fehér és japán felmenőktől származó
2008. július 30. szerda 16:18 - Hírextra
Az amerikai kardiológusok szakfolyóiratában megjelent tanulmány szerint a pittsburgh-i kutatók a Japánban élő japán férfiak vérében kétszer nagyobbnak találták az omega-3 zsírsav szintjét, és artériáik kevésbé meszesedtek el az Egyesült Államokban élő fehér és japán férfiakhoz képest.

A verőerek elmeszesedését, az arterioszklerózist az erek falára kirakódó koleszterinplakkok okozzák. A megkeményedett, beszűkült erek olyan komoly problémákhoz vezethetnek, mint a szívinfarktus vagy a szélütés.

Akira Sekikawa kutatásvezető, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa szerint tanulmányuk azt jelzi, hogy a japán férfiak alacsony szívbetegségi aránya a folyamatos halfogyasztásnak köszönhető.

A japánok étrendjében átlagosan napi 85 gramm hal szerepel, míg az amerikaiak asztalára csak hetente kétszer kerül hal. Korábbi táplálkozástudományi tanulmányok azt mutatják, hogy a halból származó omega-3 zsírsavbevitel személyenként és naponta 1,3 gramm Japánban, míg 0,2 gramm az Egyesült Államokban.

Sekikawa csoportja 868, véletlenszerűen kiválasztott, negyvenes éveiben járó férfit vizsgált. 281 ember Japánban él, 306 az Egyesült Államokban, Pennsylvaniában, 281 pedig férfi pedig harmadik generációs japán-amerikai Honoluluban.

A kutatók a fehér és japán származású amerikaiak között egyaránt jóval nagyobb arányú érelmeszesedést találtak, mint a japánban élő japánok körében, ami azt támasztja alá, hogy nem genetikai tényezők miatt kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés Japánban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását