2024. április 24. - György

Népszavazást kezdeményeznek Tatabányán

A bánhidai erőmű újraindítása és hulladékégető megvalósítása ellen indítja el Tatabánya történetének első népszavazását a civilekből álló Bánhidai Baráti Kör - tájékoztatta az MTI-t az aláírásgyűjtő ívek hitelesítési eljárásának indításakor a szervezet el
2008. július 28. hétfő 14:36 - Hírextra
"Nem szeretnénk, ha újraindulna az elavultság miatt leállított bánhidai erőmű, amely a Vértesi Erőmű tulajdona, és tudomásunkra jutott, hogy kanadai érdeklődők hulladékégetőt terveznek a városban. Ezen létesítmények megvalósulása és lehetséges környezetszennyezése ellen indítjuk a népszavazást" - mondta el Ablonczy Dánielné.

A civil szervezet elnöke szerint küszöbön áll a Vértesi Erőmű értékesítése. Úgy tudja, hogy a Kapolyi László nevéhez köthető System Consulting már letette a foglalót a cégért, miután képviselőjét néhány napja beválasztották az igazgatóságba.

A Bánhidai Baráti Kör azt sem szeretné, ha a megadott teljesítménykorlátnál kisebb teljesítményű, de hulladékkal üzemelő erőmű épülne Tatabányán.

A város történetének első népszavazásához 8500 aláírást kell összegyűjteni. A döntés a képviselő-testület számára kötelező, azt az érintett települési tervekben érvényesíteni kell.
Bene Magdolna, az önkormányzat címzetes főjegyzője szerint a feltett kérdések első ránézésre alkalmasak lehetnek a népszavazásra, amelynek kiírására legkorábban két hónap múlva kerülhet sor. A főjegyző szerint a szavazás költségei még nem ismertek, de a ráfordítások csökkenthetők, ha az Albert házaspár által kezdeményezett országos népszavazással egy időben kerül rá sor.

A bánhidai erőművet elavultság miatt leállították, de 2008 végéig még van működési engedélye. A közelmúltban Tatabánya képviselő-testülete ellenszavazat nélkül úgy döntött, hogy nem szeretné, ha a területen ötven megawattosnál nagyobb erőmű épülne. Az Országgyűlés azonban - Keleti György oroszlányi és Schvarcz Tibor tatabányai MSZP-s képviselők javaslatára - egy törvénymódosítás kapcsán újra a lehetséges - ötven megawattosnál nagyobb - erőműi helyszínek közé emelte a bánhidai telephelyet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását