2024. április 28. - Valéria

Gátakat erősítenek a Beregben

Óvintézkedésként megerősítik a Tisza gátját két beregi töltésszakaszon, erről a térség védelmi bizottsága döntött hétfőn - közölte a vásárosnaményi szervezet vezetője az MTI-vel.
2008. július 28. hétfő 14:45 - Hírextra
Vásárosnaményban az úgynevezett kismadai gát megerősítése még hétfő délután megkezdődik - mondta Jüttner Csaba (SZDSZ), a város polgármestere, a védelmi bizottság elnöke.
A fővédvonalrésznek számító, egy kilométeres töltésen a kaszálást már befejezték, a tervek szerint lefóliázzák a földsáncot és homokzsákokkal megemelik.

Egyelőre két sor homokzsák kerül a gátkoronára, a további magasítás attól függ, hogy milyen nagyságú vízállást jeleznek előre a Tiszán a vízügyi szakemberek - tette hozzá az önkormányzati vezető.

Jüttner Csaba a kisvarsányi nyúlgát megerősítésével kapcsolatban is azt hangsúlyozta, hogy a várható vízmagasságnak megfelelően emelik meg a földsáncot, szintén homokzsákokkal.

A védelmi bizottsági vezető, polgármester arról is tájékoztatott, hogy a beregi térség Tisza-parti üdülőhelyeinek vendégei, csaknem 3.500-an, még az árhullám érkezése előtt, szombaton elhagyták az árterületen lévő létesítményeket. Az azóta víz alá került tivadari, jándi és a vásárosnamény-gergelyiugornyai üdülőkben a vagyonvédelmet jelenleg a rendőrség, illetve a polgárőrségek tagjai látják el, folyamatos járőrözéssel.

Az üdülőkben az ellátást biztosító vállalkozások árukészleteinek biztonságba helyezése is megkezdődött a rendőrök, a polgárőrök és a tűzoltók közreműködésével.

A Tiszán Vásárosnaménynál 890-910 centiméteres vízállást jeleznek előre a vízügyi szakemberek, ez 30 centiméterrel közelíti meg az eddig mért legnagyobb magasságot.
A beregi térségben legutóbb 2001 márciusában pusztított árvíz, a Tisza tarpai gátszakadásai után egy Balatonnyi, 160 millió köbméter víz öntötte el a településeket, több mint 100 milliárd forintos kárt okozva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását