2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az offshore cégek mekkora károkat okoznak?

Bajnai Gordon egy offshore cég kézbesítési megbízottja volt, Oszkó Péter vállalatának pedig a tulajdonosa volt egy offshore cég.
2009. május 27. szerda 18:15 - HírExtra
Cser-Palkovics András, "az offshore-os kormánytagok közleményére" reagálva azt közölte: Bajnai Gordon a cégnyilvántartás szerint egy offshore cég kézbesítési megbízottja volt, a sajtóban bemutatott dokumentumokon pedig offshore cég igazgatójaként szerepel. Oszkó Péter egy olyan vállalat éléről érkezett a kormányba, amelynek tulajdonosa egy offshore cég.

"Az offshore cégek létrehozatala magyarországi adófizetési kötelezettség megkerülésére alkalmas. A magyar emberek joggal kíváncsiak arra, hogy ezek az offshore cégek mekkora kárt okoztak a magyar költségvetésnek" - fogalmazott közleményében a Fidesz helyettes-szóvivője.

A kormányszóvivői iroda szerdán azt közölte, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter határozottan visszautasítja Orbán Viktor Fidesz-elnök alaptalan rágalmazását, aki sajtóértesülések szerint a nemzetközi sajtó nyilvánossága előtt hamis váddal illetett, és az ország költségvetésének és lakosságának megkárosításával vádolt többeket, köztük a miniszterelnököt és pénzügyminisztert.

"Azzal, hogy Orbán Viktor minden alapot nélkülözve igaztalan rágalmakkal illeti és fiktív cselekményekkel vádolja a köztársaság kormányát és másokat, nemcsak hogy méltatlan helyzetbe hozza Magyarországot, hanem súlyosan veszélyezteti a gazdasági válság kezelése során, a válságból való kilábalásban eddig elért eredményeket" - olvasható a miniszterelnök és a pénzügyminiszter által aláírt közleményben.

Mint írják, szükségesnek tartják, hogy a Fidesz és annak elnöke még a választási kampány hevében is tartózkodjon az effajta hamis vádaskodástól, és minden esetben mérlegelje, hogy az egyes kijelentések rövid távú politikai hozadékuk mellett milyen mértékű károkat okozhatnak az országnak. A közlemény nem tér ki arra, Orbán Viktor mely kijelentéséről van szó.

Orbán Viktor kedden, miután Berlinben találkozott Angela Merkel német kancellárral, a magyar sajtó képviselőit tájékoztatva elmondta: vendéglátójával megállapodott abban, hogy a Fidesz és a CDU közös munkabizottságot állít fel, amely a két párt számára közös javaslatokat dolgoz ki az elsősorban az adóparadicsomokba kimentett pénzek ellenőrzésére, illetve a nemzeti kormányok ezzel kapcsolatos teendőire abból a célból, hogy az adófizetést ilyen módszerekkel ne lehessen megkerülni.

A Magyar Nemzet szerint Orbán Viktor szerint azért kezdeményezte egy ilyen munkacsoport létrehozását, mert - mint mondta - "torkig van" azzal a helyzettel, "amikor Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök meg a pénzügyminiszter kimenti a vagyonát adózás elől offshore cégekbe, majd ezután, pénzhiányra hivatkozva, megszorításokkal sarcolja meg az embereket."

A Népszabadság szerint pedig Orbán azt hangoztatta: az "offshore-lovagokból és milliárdosokból" álló Bajnai-kormánynak nincsen semmiféle választói felhatalmazása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását