2024. április 25. - Márk

Kerékpárral főzdéről főzdére

A minőségi pálinkákra kívánja felhívni a figyelmet egy férfi oly módon, hogy 14 nap alatt kerékpáron látogatja végig Magyarország 37 pálinkafőzdéjét. Vasi Csaba, a Magyar Pálinka Lovagrend tagja harmadik alkalommal kerekezik végig az országon - az oroszlá
2008. július 24. csütörtök 13:10 - Hírextra

A Pannonhalmáról július 27-én, vasárnap induló 14 napos túra célja, hogy a minőségi magyar pálinkák kiválóságára és egyediségére, valamint a kulturált pálinkafogyasztásra irányítsa a figyelmet - mondta a távirati irodának a sportember.

Újdonság a korábbi évekhez képest, hogy Vasi Csabához több helyen pálinkabarát kerékpáros csapatok is csatlakoznak rövid időre, és fogadásánál számos helyszínen jelen lesz a település polgármestere is.

A sportembert 2300 kilométeres útján operatőr kíséri végig és minden meglátogatott főzdéről felvételt készít, amelyből kisfilmet állítanak össze.

A filmben kiemelt helyet kap majd Magyarország hét eredetvédett pálinkakülönlegessége: a Szatmári Szilvapálinka, a Szabolcsi Almapálinka, a Kecskeméti Barackpálinka, a Békési Szilvapálinka, a Gönci Barackpálinka, az Újfehértói Meggypálinka és a Göcseji Körtepálinka, valamint számos más pálinkaspecialitás, mint például a Bolyhos Ágyas Pálinkák. A szervezők a későbbiekben egy útikönyv kiadását is tervezik.

A kéthetes kerékpárút augusztus 9-én Ozorán ér véget, ahol a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága szervezésében egész nyáron át tartó reneszánsz ünnepségsorozat részeként ezt a napot a pálinka napjává nyilvánítják. A rendezvényen a pálinkáról szóló előadások lesznek és 22 pálinkafőzde várja a látogatókat.

A részletes útvonaltervet, valamint kerékpáros pálinkatúrán készített fotókat és a forgatott anyag első részleteit a http://www.palinkaoldal.hu/hirek_esemenyek.php weboldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

A Kerékpárral főzdéről főzdére túra főszervezője az Agrármarketing Centrum, fővédnöke és koordinátora a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesülete. Az út a Pálinka Nemzeti Program keretein belül valósul meg.

A szakemberek szerint 2008 a pálinka éve, hiszen május 20-tól a magyar gyümölcs- és törkölypálinka az Európai Unió teljes területén földrajzi árujelző oltalom alá került, a közelmúltban pedig az Országgyűlés elfogadta a pálinkatörvény tervezetét, amely szabályozni fogja a pálinka előállítását, minősítését, kiszerelését, forgalomba hozatalát és megnevezés-használatát, továbbá a pálinka előállításával és ellenőrzésével kapcsolatos szakigazgatási feladatokat és hatásköröket.

A törvény jelentőségét növeli, hogy a szakmai szervezetek összefogásával, az ő kezdeményezésükre született meg.

 Az EU jóváhagyása, valamint a magyar parlament zárószavazása után a törvény értelmében megalakul a Pálinka Nemzeti Tanács, a Pénzügyminisztérium pedig bevezeti az eltérő színű pálinkazárjegyet, amelynek célja az lesz, hogy megkülönböztesse a pálinkát a szeszes italoktól és az egyéb párlatoktól - adták hírül a szervezők.

Szintén az idei év fejleménye, hogy Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter több évtized eltelte után újra meghirdette a pálinkagyártás és-forgalmazás beruházási támogatási pályázatát, amely kapcsán a főzdék fejlesztésére lehet EU-s támogatást igényelni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását