2024. április 26. - Ervin

Körkép a magyar élvonalbeli labdarúgás csapatairól

Két nap van hátra a hazai NB1 2008/2009-es szezonjának kezdetéig, ezért a következő összeállításunkban rövid körképet adunk az élvonalban induló tizenhat csapatról. Összeállításunk második részében a tavalyi szezonban a tabella második felén végzett csap
2008. július 24. csütörtök 13:10 - Varga Szilárd
Vasas Budapest

A nagy múltú XIII. kerületi klubcsapat az elmúlt két évben jobb és rosszabb szereplést is bemutatva a középmezőnyben végzett. A 2006/2007-es szezonban a Ferencváros kizárása miatt az élvonalban maradt angyalföldiek gyakorlatilag másodosztályú kerettel – szezonközben Marius Unierzyski és Kenesei Krisztián érkezett, utóbbi a téli szünetben -, főleg fiatalokkal, bravúros szerepléssel, papíron erősebbeket legyőzve, az előkelő ötödik helyen végzett a tabellán. A következő szezonban az értékek megtartására helyezték a fő hangsúlyt, de az első fordulót követően így is távozott a fő erősség, Kenesei Krisztián. Az őszi szezonban mindössze csak három mérkőzést megnyerő Vasas, sok mérkőzésen pocsékul játszott és mindössze 14 pontot szerezve a tizenharmadik helyen várhatta a tavaszi szezont. Kiesési gondjai már nem voltak, a Tatabánya reménytelen helyzete és a Sopron SC kizárása miatt. A télen főleg támadó poszton megerősített piros-kékek tavasszal, helyenként nagyon jó játékkal, gólerősen játszva 26 pontot szerezve (a tavaszi tabellát tekintve az 5. helyen végeztek, megelőzve az Újpestet is), legyőzve többek között a bajnok MTK-t, a Honvédot, és a ZTE-t, stabil középcsapatként a kilencedik helyet foglalhatták el a bajnoki táblázaton. Miután eldőlt, hogy Mészöly Géza marad a vezetőedző, és az alapembereket is megtartják, a szépülő Fáy utcai sporttelepen a következő szezonban is a középmezőny a lesz cél, minimum a 8-9. hely.

Szuperkupa, döntő: 2008.07.20., Debrecen: DVSC – MTK 0:0
Tizenegyesekkel: 2-3

Az első forduló programja: 2008. július 25., péntek: Kaposvár – MTK (19.00)
2008. július 26., szombat: DVSC – ZTE (15.00)
REAC – DVTK (20.00)
Haladás – Győr (20.00)
Siófok – Fehérvár (20.00)
Újpest – Nyíregyháza (20.00)
2008. július 28., hétfő: Kecskemét – Paks (20.00)
2008. július 29., kedd: Honvéd – Vasas (20.00)
Átigazolások/távozások: már a tavaszi szezon vége előtt több fordulóval felröppent a hír, hogy a közönség kedvenc középpályást, Kincses Pétert megkörnyékezték az újpestiek. A találgatások igaznak is bizonyultak, a tehetséges játékos a Megyeri útra szerződött; az utolsó mérkőzéseken Mészöly Géza nem is nagyon játszatta, szoktatva a csapatát Kincses hiányához. A nem sok szerephez jutó debreceni Thierry visszatért a hajdúságiakhoz, a szlovák Martin Bielik is távozott a csapattól. A tavasszal Kazincbarcikán kölcsönben szerepelő Odrobéna Péter végleg távozik a csapattól, míg a fiatal Tandari Tamás Rákospalotára kerül kölcsönbe, Kiss Károly pedig Szolnokra. Visszatért a kölcsönből Somorjai Tamás (REAC) és Mundi Roland (Soroksár), Bali Péter sorsa egyelőre még ismeretlen. Kisebbfajta meglepetésként szolgált az a hír, hogy a klubvezetőség nem hosszabbított szerződést a szinte mindig kezdő, és védő létére sokszor fontos gólokat szerző Pandur Péterrel. A rutinos hátvéd Paksra igazolt. A télen, a Honvédtól érkezett Tóth Balázs sem marad a Vasasnál, a tavasszal még a jó öltözői hangulatról nyilatkozó játékos állítólag most már nem érzi jól magát Angyalföldön, nem akar a csapatnál maradni… A középpályás az FTC-nél volt próbajátékon. Hogy ne csak a távozókról, illetve a kölcsönjátékosokról legyen szó, jó hír a piros-kékek szurkolói számára, hogy, hogy a korábbi házi gólkirály, a saját nevelésű Gyánó Szabolcs két év után visszatér Portugáliából, az Academica együttesétől. Új érkező a saját nevelésű Katona Máté, a tatabányai Papucsek Barna; a szerb-horvát középpályás, Sasa Dobric és a szerb védő, Ongnjen Paripovic érkezése pedig – a klubvezetés szerint – erősítésnek számít.

Felkészülés, edzőmérkőzések: Mészöly Géza tanítványai az első két felkészülési mérkőzésükön könnyen vették az akadályokat, 4-1-re nyertek az Észak-pesti rivális, REAC ellen, illetve 4-0-ra a másodosztályú ESMTK ellen. Az újonc Kecskemét otthonában 1-0-s vereség, egy nappal később a vajdaságban 2-0-re elveszített meccs, ezúttal a Vojvodina vendégeként. Hazai pályán jó iramú, gól gazdag 2-2 az ezüstérmes DVSC ellen, majd az ausztriai edzőtáborban kiütközött a modern európai és a hazai labdarúgás közti különbség: Levski Szófia –Vasas = 5:0. Kelet-Európa is lehagyta a magyar focit… Szintén Ausztriában, miután kiderült, hogy mégsem a román másodosztályú Fagaras (Fogaras) csapatával játszanak, helyette az első osztályú Timisoarával (Temesvár) mérkőztek meg és nyertek 1-0-ra. Az angyalföldiek július 23-án játsszák utolsó felkészülési meccsüket a Százhalombatta ellen az Illovszky Stadionban.

Vezetőedző: Mészöly Géza

Játékoskeret: - Kapusok: Borszéki Csaba, Németh Gábor, - Védők: Balog Zsolt, Kiss Márton, Nenad Nikolic, Papucsek Barna, Ongnjen Paripovic, Tóth András, Marius Unierzyski, - Középpályások: B. Tóth Balázs, Sasa Dobric, Katona Máté, Lázok János (csatár is), Mundi Roland, Németh Norbert, Cedomir Pavicevic, Piller József, Jean Adrien Sagna, Somorjai Tamás, - Csatárok: Petar Divic, Gyánó Szabolcs, Jovánczai Zoltán, Thomas Sowunmi, Bali Péter (?).

Várható kezdőcsapat: - Németh – Balog – Tóth – Unierzyski – Nikolic (Paripovic) – B. Tóth (Dobric) – Pavicevic – Németh – Lázok (Piller) – Divic – Gyánó (Sowunmi).

Bajnoki prognózis: 6-12. hely valamelyike.


Nyíregyháza Spartacus Football Club

A Révész Attila tulajdonos-klubmenedzser által irányított nyírségiek az NBII Keleti-csoportjában a 2006/2007-es szezonban végrehajtották a bravúrt: megelőzték a Ferencvárost, és feljutottak az élvonalba. A tavalyi szezonban teljesítették az elvárt minimumot, a csapat 40 pontot gyűjtve az első osztályban maradt és még a középmezőnyhöz is felzárkózott. A nyíregyházi klubnál távlati cél egy majdani bajnokesélyes csapat kialakítása, a következő szezonra a stabil középmezőnyi tagság elérése a cél. A Szpari hondurasi játékosa, Luis Ramos minden bizonnyal hazája olimpiai válogatottjában pályára léphet Pekingben.

Átigazolások/távozások: a Nyíregyháza terveiben szerepelt a Honvédtól elküldött Bárányos Zsolt, és az Olaszországból hazatérő Kenesei Krisztián leigazolása, de egyik sem jött össze: Bárányos külföldre, a több hazai csapat által is csábított Kenesei pedig a Haladásba szerződött. A tél után Izraelből visszatért a Sóstóba a román csatár, Bogdan Apostu, a Vasastól Odrobéna Péter, illetve a tavasszal a Fradi ellen duplázó tuzséri Úr László érkezett a Nyíregyházához. A nyírségiek szakmai munkáját segítő védő, Bagoly Gábor helyére a román Cosmin Goia érkezett. Jelentős erősítésnek számít a paksi Belényesi Miklós leigazolása. Időközben mégis kiderült, hogy Bárányos Zsolt külföld helyett a Szparihoz szerződik.

Felkészülés, edzőmérkőzések: a nyírségi piros-kékek felkészülési mérkőzésén az új szerzemény, Cosmin Goia révén 1-0-ra verték a román FC Bihor csapatát, a szlovák MFK Kosice ellen 1-1-es döntetlent értek el, míg az Intertotó Kupában menetelő Honvéd ellen 2-0-ra kikaptak Révész Attila tanítványai. A bajnoki rajt előtt nem sokkal önbizalom-növelő győzelem lehet a román másodosztályú Arad 7-0-s helybenhagyása.

Klubmenedzser: Révész Attila

Vezetőedző: Tajti József

Játékoskeret: - Kapusok: Illyés Dániel, Filip Lazareanu, Takács Tamás, - Védők: Ivan Zaleh, Claudio Cornaci, Sipos Tamás, Cséke György, Ambrusz Árpád, Bagoly Gábor (?), Cosmin Goia, - Középpályások: Luis Ramos, Lippai Ákos, Zabos Attila, Miskolczi László, Hegedűs Tibor, Perényi Szabolcs, Minczér Tibor, Odrobéna Péter, - Csatárok: Sindou Dosso, George Menougong, Szilágyi Norbert, Belényesi Miklós, Úr László, Bogdan Apostu.

Várható kezdőcsapat: Illyés – Zaleh – Cséke – Ambrusz – Goia – Lippai – Zabos – Miskolczi – Minczér – Dosso (Apostu) – Belényesi.

Bajnoki prognózis: 6-10. hely valamelyike

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását