2024. május 7. - Gizella

Kiállítás az ősi Japánról

Távoli fények, közelítő színek címmel a japán kultúra hatását bemutató kiállítás nyílik március 17-én Kaposváron, a Vaszary Képtárban. Az ősi japán kultúra kortárs képzőművészekre gyakorolt hatását Yuri Okamoto dobozkiállításán is lemérhetik a látogatók a
2008. március 14. péntek 21:55 - Hírextra

Simonics Lászlóné, a képtár igazgatója a tárlatot beharangozó pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az Iparművészeti Múzeum és a szombathelyi képtár közös vándorkiállításának utolsó állomása a kaposvári, amelyen festmények és eredeti japán tárgyak egyaránt láthatók.

A kiállítás két kurátora, Papp Katalin és Gálig Zoltán művészettörténészek szerint - miként azt a tárlat is bizonyítja - a letisztult japán kultúra komoly hatással volt a 19. századi Európa művészetére, s követőkre talált a magyar alkotók körében is. Köztük volt Rippl-Rónai, Csók István, Vaszary János, Kassák Lajos.

A japán művészet hatását közel száz magyar alkotás érzékelteti a tárlaton, amelyen az 1800-as évekből származó porcelánokat, eredeti fametszeteket, babákat, használati tárgyakat, iparművészeti alkotásokat, dísztárgyakat, valamint a japán lakkművesség csúcsát jelentő miniatűröket láthatnak az érdeklődők.

Az ősi japán kultúra kortárs képzőművészekre gyakorolt hatását Yuri Okamoto dobozkiállításán is lemérhetik a látogatók a képtár Pincegalériájában.
A kiállítás május 25-ig tekinthető meg.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását