2024. április 26. - Ervin

Befejezték a keresést

A kiváló atlétákból és tapasztalt hegymászókból álló kanadai csapat a hét végén befejezte Steve Fossett amerikai multimilliomos keresésére indított egyhetes kutatást.Az expedíció nem bukkant semmilyen olyan nyomra, amely a különc üzletemberre, vagy repülő
2008. július 21. hétfő 14:15 - Hírextra
A tíz főből álló kutatócsoportot Simon Donato 31 éves kanadai geológussal és extrém sportolóval az élen az expedíció utolsó napján a 3426 méter magas Grant-hegység uralta nevadai Wassuk Range-ben lévő meredek kanyont vizsgálta át.

Ezt megelőzően hat napon keresztül California-állam határán lévő Sweetwater-hegység, valamint Bodie-hegy térségét vizsgálták át.

"Nem leltük meg azt, amit kerestünk, ám átvizsgáltuk a szóba jöhető terület jó részét, amelyet így ki lehet húzni a kutatási térképről" - mondta az AP hírügynökségnek adott telefoninterjúban Greg Francek csapattag.

Ismertetése szerint egy-két bevásárlókocsi nagyságú roncs után kutattak a vadonban. Az elmúlt hét alatt előfordult, hogy azt hitték: siker koronázza erőfeszítéseiket. Ilyen pillanat volt, amikor egy kis alumíniumajtóra bukkantak, amelyről kezdetben azt feltételezték, hogy egy repülőé lehetett. Ám a lelet alaposabb vizsgálata után a csapat arra az álláspontra jutott, hogy egy hernyótalpas hójáró ajtajára bukkanhattak.

Greg Francek szerint a lelet ráadásul túl régi, hogy arról az egymotoros repülőgépről származzon, amellyel Steve Fossett tavaly szeptemberben eltűnt.

A kanadai magánexpedíció ugyan befejezte a keresést, ám más csoportok folytatják a kutatást. Így Robert Hyman washingtoni befektető és alpinista augusztus végén egy 15 fős, hegymászókból és túravezetőkből álló csoporttal a Wassuk-hegységben, Hawthorne közelében folytatná a keresést.

 Amikor Steve Fossett tavaly szeptember 3-án felszállt az eldugott nevadai farmról egy akkor rövid légi kirándulásnak szánt útra, hogy megfelelő helyszínt keressen egy autós sebességi rekordkísérlethez, a Wassuk-hegység felé vette az irányt.

A kutatási terület hegyvidéken terül el, s itt előfordul, hogy évtizedekig tart, míg rábukkanhatnak a légi szerencsétlenségek áldozatainak földi maradványaira.

A Nevada állami hatóságok légi és szárazföldi mentőcsapatai annak idején egy hónapig kutattak utána: 52 ezer négyzetkilométernyi területet fésültek át és még búvárokat is bevetettek, hogy vizsgáljanak át egy tavat, de a különc üzletember nyomát sem találták.

A hatósági kutatóakció leállítása után a család és a barátok még több mint egymillió dollárt költöttek a Fossett felkutatására, minden eredmény nélkül. A 63 éves kalandvágyó milliomost felesége kérésére idén februárban hivatalosan halottnak nyilvánították
Steve Fossett, aki a rekordgyártást 55 éves korában kezdte, összesen 125, főként repülési világcsúcsot állított fel.

2002-ben elsőként a világon járta körbe egyedül hőlégballonnal bolygónkat, 2006-ben pedig megdöntötte az egyszemélyes távrepülés világrekordját: 42 468 kilométert tett meg leszállás, üzemanyag-, élelem és vízutánpótlás nélkül, 80 óra alatt kerülte meg a Földet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását