2024. április 28. - Valéria
Már besorozott oroszok is harcolni kénytelenek. Az agresszor nagy erőkkel készül Kijev bevételére. Egyre több várost bombáznak szerte Ukrajnában.
2022. március 11. péntek 08:26 - HírExtra

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió harmadik hetében az orosz haderő relatíve még mindig csak az ország kis részét vette ellenőrzése alá, jóllehet a határok mellett az elmúlt hónapokban összevont csapatok már csaknem egésze harcol.

 Egyre több jel utal azonban arra, hogy az oroszok emelik a tétet, a moszkvai védelmi minisztérium megerősítette: valóban bevetettek termobárikus bombát az ukrajnai harcokban, illetve a korábbi állításokkal ellentétben sorkatonák is részt vesznek a hadműveletekben. 

Miközben újabb támadásokról érkeznek jelentések Ukrajna-szerte, az oroszok által támogatott szakadárok elfoglalták a stratégiailag fontos Vonovakta városát, az ostromlott Mariupol kikötőjétől északra – idézi a RIA hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

További orosz légicsapásokat jelentettek a délnyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városából. A város Románia, Szlovákia és Magyarország határának közelében, Lucktól délre fekszik.

A diplomácia megoldás továbbra is várat magára, az orosz és az ukrán külügyminiszter tegnapi találkozója Törökországban eredmény nélkül zárult. 

Az orosz haderő időközben bejelentette, hogy március 11-én az ukrán városok közül Kijevből, Csernyihivből, Harkivból, Mariupolból és Szumiból humanitárius folyosót nyit a civilek evakuálására. 

Egyre többen számítanak arra, hogy az ukrán főváros, Kijev hamarosan pusztító ostrom alá kerül. Oroszország valószínűleg arra törekszik, hogy az elkövetkező napokban újrakezdje és átcsoportosítsa erőit az újbóli támadó tevékenységhez, mely feltehetően magában foglalja majd a főváros, Kijev elleni hadműveleteket is.

Ezzel párhuzamosan a nyugati vállalatok továbbra is sorra távoznak Oroszországból, a Kreml pedig az Oroszországban működő nemzetközi vállalatok vagyonának államosítását mérlegeli, vagyis ott támadnák a Nyugatot, ahol a legjobban fájhat. Az Európai Unió tegnap Versailles-ban tartott csúcstalálkozóján elkötelezte magát az orosz energiától való függőség következetes csökkentése mellett, ugyanakkor hűtötték a gyors ukrán uniós csatlakozásra vonatkozó várakozásokat.

Forrás: 24.hu; portfolio.hu; BBC
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását