2024. május 19. - Ivó, Milán

Nem lehet érv az őszi összefogás ellen

Mi azt mondjuk, hogy Székelyföldön kapjuk meg azt az arányt, amit a választásokon elértünk, a Székelyföldön kívüli területeken az RMDSZ-re bízzuk, milyen gesztust gyakorol - nyilatkozta a HírExtrának Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöke.
2008. július 18. péntek 07:09 - Kőrösi Viktor Dávid


Éppen tegnap beszéltem Markó Béla elnök úrral telefonon, s elmondta, hogy ők azt szorgalmazzák, hogy a Magyar Polgári Párt jelöltjei megegyezés alapján induljanak az RMDSZ támogatásával, majd a Magyar Polgári Párt színeiben bejutott képviselők teljes cselekvési szabadsággal bírnának a parlamenti frakcióban.

Azt gondolom erről a belső koalícióról, hogy olyan, mint a nyári Mikulás: nem lehet hinni benne, nincs ilyen.

Megegyezés kérdése, nem?

Ennek nincs is logikája. A mostani választójogi törvény kimondja, hogy választási koalíció vagy 8%-ot teljesít, vagy a 6-3-as alternatív küszöböt kell teljesíteni. (Abban az esetben, ha 6 képviselői és 3 szenátori helyet szerez egy párt/koalíció, akkor is bejut a parlamentbe, ha nem éri el az országos 5%/8%-os küszöböt – K. V. D.)

Az alternatív küszöb a választási koalícióra is vonatkozik?

Igen, és ezt az RMDSZ szándékosan hallgatja el. A 6-3-as alternatív küszöb a koalíciónak bejutást jelent, a 6-3 fölött ahány százalékot teljesítünk, azt mind-mind mandátumra tudjuk váltani. Minden racionális érv amellett szól, hogy legyen választási koalíció. A 6-3-at gond nélkül tudjuk teljesíteni Hargita és Kovászna megyékben, ha összefogunk, ha nincs verseny közöttünk. Ott van 6-3-nál több egyéni kerület, ahol többségben van a magyarság, így megnyerjük a választásokat.

Ezek szerint tehát a verseny nem mindig jó.

Az őszi parlamenti választásokra mi koalíciót, összefogást javasolunk. Ha az RMDSZ-en belül indulunk, akkor van verseny?

Nyilván egy másfajta verseny van, akkor meg kell egyezni.

És a koalíció ügyében nem kell megegyezni?

De, minden bizonnyal.

A koalíció ügyében meg kell egyezni, a belső koalícióban is meg kellene egyezni, csak az a kettő között a különbség, hogy ha választási koalícióban indulunk, akkor el tudjuk azokat az embereket is vinni szavazni, akik az RMDSZ-re nem mennek el a szavazatukat adni. Attól kell, hogy megóvjuk a magyar közösséget, hogy ne kezdjenek el a román pártokra szavazni. Ha csak az RMDSZ-t mutatjuk fel mint kínálat, akkor ez a kockázat fönnáll. Ezért nem volna szabad, hogy az RMDSZ elutasítsa a magyar-magyar koalíciót. Az RMDSZ már az elmúlt tizenegynéhány évben koalícióban volt a Demokrata Konvencióval, a Parasztpárttal, azon belül a liberálisokkal, demokratákkal, szociáldemokratákkal, legújabban most a liberálisokkal kormányoznak - koalícióban. Tehát minden román párttal összefeküdt az RMDSZ, jobboldalról, baloldalról egyaránt. Mitől nehéz neki a magyar-magyar koalíció, miért utasítja el a magyar-magyar összefogást? Ha valaki ezt nekem ép ésszel meg tudja magyarázni, akkor feltartom a kezeimet. Mitől lehet elutasítani egy magyar-magyar koalíciót olyan körülmények között, amikor kockázatmentes a parlamenti választás tekintetében ez a fajta együtt indulás. A 6-3-at könnyedén teljesíteni tudjuk, s az arányokban meg tudunk állapodni, ebből mi nem csinálunk különösebb ambíciót. Mi azt mondjuk, hogy Székelyföldön kapjuk meg azt az arányt, amit a választásokon elértünk, a Székelyföldön kívüli területeken az RMDSZ-re bízzuk, milyen gesztust gyakorol. Csak hamis módon ne hangoztassák ezt a 85-15-öt, mert mi eleve nem indítottunk Marosvásárhelyen jelöltet, hogy Borbély László győzzön. Akkor a marosvásárhelyi szavazatokat hova kell számolni? Nagyváradon nem indítottunk, Bihar megyében nem indítottunk jelöltet. Szatmár megyében sem indítottunk, hogy Csehi elnök úr nyerje meg a választásokat. Akkor azokat a szavazatokat az RMDSZ most felsorakoztatja az ő 85%-ába? A 85-15 is 80-20 reálisan, de ha Székelyföldet vesszük, akkor ez 60-40, vagy 65-35 legrosszabb esetben. Mi ezt a jussunkat kérjük a koalíción belül, Székelyföldön kívül meg azt mondjuk, hogy adjon annyit az RMDSZ a koalíción belüli megosztásban, amennyit jónak lát. Az arányokban meg tudunk állapodni, de a koalíciónak nem értjük az elutasítását.

Mi történik akkor, ha az RMDSZ nem megy bele az Önök javaslatába?

Az erőpolitizálás a többség diktatúrájához vezet. Az RMDSZ ekkor kockáztatna. Az RMDSZ szerintem bele fog menni a koalícióba, mert nincsen ennél racionálisabb megoldás. Amikor mi a koalícióval előálltunk, akkor a választási koalícióval, a magyar-magyar koalícióval akkor ők azért találták ki a belső koalíciót, mert egy koalíciós javaslattal nem lehet szembemenni. Addig, az RMDSZ-en belüli indulást ajánlották nekünk, aztán kitalálták, hogy ezt belső koalícióként is fel lehet tüntetni, ami fából vaskarika, nyári Mikulás. Szerintem a koalíciót az RMDSZ el fogja fogadni. Ha nem, akkor kockáztat, rákényszerít bennünket arra, hogy saját jelölteket indítsunk. Akkor pedig kockáztatjuk az alternatív 6-3-at Székelyföldön, s éppen a székelyföldi szavazatok hiánya miatt lenne kockázatos, hogy az 5%-ot eléri-e az RMDSZ.

Abban az esetben, ha az RMDSZ nem megy bele, nem lenne esetleg jobb ötlet Önöknek engedni?

Mindig a nagyok tudnak gesztusokat gyakorolni. A kicsik amúgy is kicsik, a fiatal amúgy is fiatal, az új amúgy is új. Akkor miért kell annak?

Talán azért, mert a nagyobbat támogatják többen.

Azért önmagunkat nem kell föladni, az életünkre nem törhet az RMDSZ. Mi semmi mást nem kérünk, mint a saját súlyunknak megfelelő képviseleti arányt a magyar-magyar koalícióban. Ez olyan lehetetlen? Az, hogy nincs a Magyar Polgári Párt, ilyet nem lehet kérni. Az RMDSZ-en belüli indulás a Magyar Polgári Párt felszámolását jelentené. Akkor tartsunk tükröt: induljanak az RMDSZ-esek a Magyar Polgári Párt színeiben. Ugyanaz. Sőt, a program szempontjából jobb a Magyar Polgári Párt színeiben indulni, mert mi az autonómia iránt elkötelezettek vagyunk, akkor a parlamenti képviselet ki fog állni az autonómia-törekvések mellett. Az RMDSZ színeiben nem kötelesek ezt a képviselők felvállalni, mert az autonómia eddig sem volt képviselve a parlamentben az RMDSZ által.

Markó Béla szerint Önök fel tudnának vállalni bármit.

Miért ezt erőlteti? Kérdezte a véleményemet. Miért nem mondja Markó Bélának, hogy: „tisztelt elnök úr, teljesen racionális az, amit Szász Jenő mond, egyezzenek meg abban a koalícióban. Nem kér Szász Jenő többet, mint amennyit a szavazatok alapján nekik jár. A 6-3-as alternatív koalícióban matematikailag és politikailag meggyőző a Magyar Polgári Párt ajánlata, nincs ellenérv sem politikai, sem számtani szempontból, tessenek összefogni”.

Elnök úr, Magyarországon többször szóba került, hogy gyakorlatilag Orbán Viktor bábáskodott az MPP létrejöttében, illetve politikájában. Erről mi a véleménye?

Az, hogy nem így van. Az MPP létrejötte körül jómagam bábáskodtam, s még jónéhány elkötelezett ember, s jól tettük. Az egy egészen más lapra tartozik, hogy ideológiailag, értékrendileg közel állunk a Fideszhez, s természetesen hosszú távon szövetségesünk a Fidesz a magyar integráció ügyében. Úgy gondoljuk, hogy nincsen külön határon túli magyar ügy és anyaországi magyar ügy, hanem csak egy magyar ügy van. Ebből a szempontból pedig szövetségesekre, munkatársakra szükségünk van. Mi természetesen az anyaországi politikai palettán megtalálható pártokat nézzük, akkor mi úgy látjuk, hogy a Fidesz kezében van a magyar-magyar ügy, a magyar integráció ügye a legbiztosabb kézben. Éppen ezért mi a Fidesz ilyen jellegű törekvéseit támogatni kívánjuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását