2024. április 26. - Ervin

Brel kalapács alatt

Jacques Brel-gyűjteményt árverez el október 8-án Párizsban a Sotheby,s aukciós cég. Egy nappal halálának évfordulója előtt bocsátják áruba a 30 éve elhunyt belga születésű énekes-költő-színész hagyatékának 94 darabját, amelyeknek együttes értékét 340-470
2008. július 18. péntek 09:10 - Hírextra
A legfontosabb darabok közé tartozik egy kis kockás füzet, amelybe Brel lejegyezte egyik legszebb dalának, az Amsterdamnak különböző szövegváltozatait, egészen a végleges verzióig. Ezt a Sotheby,s 50-70 ezer euróért (11,5 millió - 16,1 millió forint) szeretné eladni. Ugyancsak árverésre kerül a La Mancha lovagja francia változatának kézirata. Ez volt Brel leghíresebb színpadi szerepe.

A cég ez utóbbit 20-30 ezer euróra (4,6 millió - 6,9 millió forint) tartja. Más kéziratok mellett licitálni lehet majd Brel tárgyaira, turnék útitervére, koncertjein készült fotókra, számos, 45-ös, illetve 33-as fordulatszámú bakelitlemezre, továbbá egy Serge Gainsbourg-lemezre, amit a pályatárs Brelnek ajánlott, lemezfelvételek mesterszalagjai, interjúk, két gitár, egy toll és egy pipa.

Az aukció tárgyait október 4-től Párizsban állítják ki. Egy válogatott anyagot Brüsszelben mutatnak be szeptember 23-24-én, néhány nappal később pedig Amszterdamban lesz látható a városról szóló dal kézirata.

Jacques Brel 1978. október 9-én halt meg tüdőrákban a Párizs közelében fekvő Bobignyban. Földi maradványait a Francia-Polinéziához tartozó Hiva Oában helyezték örök nyugalomra, a nagy festő Paul Gauguin mellett, ahol utolsó éveit töltötte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását