2024. április 27. - Zita

Kreatív egyházak

Az egyház kezdi visszanyerni kulturális kreativitását, amelynek alappillére a szabadság a mai sokszínű, szerteágazó kulturális világban - mondta Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke az MTI-nek.
2007. november 18. vasárnap 11:28 - Hírextra

Véleménye szerint a művészi alkotóképesség sok területen megmutatkozik. Példaként említette, hogy a rendszerváltás óta több száz templom épült országszerte, igaz - jegyezte meg - azok építészeti színvonala eltérő: vannak nagyon igényes, maradandó értékű alkotások, néhányon viszont látszik, hogy sebtében emelték.


A kulturális értékek megítélése természetesen viszonylagos, nem csak az építőművészetben, hanem többek között az egyházi zeneművészetben és szépirodalomban is. Ugyanakkor mélyült a református egyház és a kulturális élet szereplői közötti együttműködés, ám, hogy ezzel mennyire sikerült értéket teremteni, azt majd az utókor dönti el - mondta Bogárdi Szabó István.


Megemlítette, hogy az ökumenizmus területén is megmutatkozik a kultúra fontos szerepe, hiszen a Biblia évét is együtt szervezi jövőre a három történelmi keresztény egyház. Ezenkívül az állami egyházpolitika is abba az irányba orientálta őket, hogy az egymás közötti együttműködést szorgalmazzák. Ettől függetlenül a belső készség is megvan az egyházakban egymás gondolatainak meghallgatására és a közös fellépésre - tette hozzá.


Problémák ugyanakkor mutatkozhatnak közöttük a társadalomban való megjelenés és az egyházi szolgálat megítélésében. Mindezzel együtt a vallási tolerancia a legkézzelfoghatóbban, megélt valóságként az eltérő felekezetű emberek házasságában jelenik meg - hangsúlyozta a püspök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását