2024. április 26. - Ervin

A puli napernyője

A kutyák ösztönösen megvédik magukat a káros napsugárzástól és az erős fénytől. A pulit még napernyővel is megáldotta a természet, amit eltávolítani csak akkor kell, ha gazdája elhanyagolja a bunda ápolását. Ám nyáron ezt is bátran meg lehet tenni, az átm
2008. július 18. péntek 09:13 - Hírextra
A nyár kellemes, ám nem veszélytelen velejárója az erős napsugárzás. A veszélyt nem annyira túlzott forrósága, mint ultraibolya (UV) sugarakban is bővelkedő, erős fénye jelenti. A szakemberek óva intenek mindenkit attól, hogy a sugárzás leghevesebb időszakában délelőtt 11 és délután 3 óra között ne napozzunk, s általában célszerű olyan napszemüveget viselni a szabadban, amely speciális, UV-szűrő üvegekkel készült.

Az erős sugárzás azonban nemcsak bennünket veszélyzetet, az állatokat éppúgy érinti. Ők persze ezt nem tudják, viszont ösztönösen hűvösebb és árnyékos helyre húzódnak a nagy meleg és az erős napsugárzás elől, így csacsiság arra gondolni, hogy kedvenceinknek is elkélne déltájban a speciális napszemüveg, amint egyéb különleges védelemre sem szorulnak. A kisipar és a kereskedelem ugyan szívesen lovagol meg extrém ötleteket, de napszemüveget a négylábúaknak sehol sem kínálnak, s ha lenne is ilyen, mi haszna volna? Nincs olyan állat, amely tartósan megtűrné magán.

Vannak olyan kutyafajták, melyeknek a szemét a természet eleve védi a káros külső hatásoktól. Ilyen például a puli, amelynek szeme előtt hosszú a szőr, s árnyékot vet a tűző nappal szemben is. Számukra ez olyan, mint egy leengedett roló,s hatékonyan védi az állat szemét a közvetlen napsugárzástól.

Sok tenyésztő és gazda tudatában még mindig él az a tévhit, miszerint ha a puli szőrét - különösen a szeme előtt - levágjuk, akkor megvakul. Ez badarság! Nem egyszer előfordult már, hogy olyanok vásároltak pulit, akik nem voltak a tudatában annak, hogy egy puli szőrét rendszeresen ápolni, az elnemezesedett, elfilcesedett szőröket pedig bontani kell. Ha erre nem vagyunk képesek, vagy egyszerűen nincs időnk rá, akkor ezt bízzuk kutyakozmetikusra, aki elvégzi helyettünk a feladatot.

Ha az állat szőre teljesen egy csomóban áll, s nem lehet már kibontani, akkor nem marad más, mint a teljes lenyírás, ami nyáron még jól is esik kedvencünknek. A nemez azért is veszélyes, mert ha befülled, vagy ha alatta bolhák telepednek le, a bőr nagyon könnyen begyullad, amit a legyek hamar felfedeznek, lerakják petéiket, a kikelő légynyűvek (csonti) pedig tovább súlyosbíthatják a problémát, akár szemfertőzést is okozva.

A kopaszságot az állat hamar megszokja. Meglehet, hogy bár pár napig elbújik (szégyelli magát), de hamarosan minden a régi lesz. Megvakulni nem fog, a szőre pedig - amely körülbelül egy centimétert nő havonta -, többé nem fog gondot okozni, ha a rendszeres ápolásáról nem feledkezünk meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását