2024. április 20. - Tivadar

Civil összefogás az átláthatóbb adományozásért

Jót, s jól - nem elég jót tenni, jól is kell azt tenni, és ez érvényes az adományozókra és a nonprofit szervezetekre is. Az adományozás is csak akkor hasznos, ha jól és jó helyre adja felajánlását az adományozó, és ha annak bizalmával nem él vissza a támo
2008. július 17. csütörtök 07:57 - Hírextra
Egyre gyakrabban jelennek meg a sajtóban azok a híradások, amelyek civil szervezetek (alapítványok és egyesületek), adománygyűjtésével, vagy az adományok felhasználásával kapcsolatos visszaéléseiről tudósítanak. A sajtóban kiemelt rossz példák, a negatív híradások hatása erősebb a valóságnál, és bizonytalanságot, bizalmatlanságot ébreszthetnek a szektorra egyébként nyitott adományozók, támogatók körében.

Az összefogás keretében fellépő civil szervezetek nem kívánnak a konkrét esetekben véleményt nyilvánítani, de felismerték azt, hogy a szektornak szüksége van külső és belső szabályozásra, hiszen elengedhetetlen feltétel, hogy a civil szervezetek és az adományozók tisztában legyenek azzal, hogy mit várhatnak el egymástól.

Az kezdeményező civil szervezetek kiemelten fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a reflektorfénybe kerülő esetek ellenére, a jó példák, a megbízhatóan működő civil szervezetek döntő többséggel vannak jelen a szektorban.

A civil szektorba évente érkező 10 - 15 milliárd Ft-nyi pénzadomány túlnyomó többsége jó helyre kerül. Ezt bizonyítja az is, hogy a több mint 50 ezer szervezet közül alig egy tucatnál merült fel a visszaélés lehetősége. APEH az 1%-os felajánlást fogadó szervezetek alig 4-5%-nál talált valamilyen elszámolási problémát az elmúlt években, az ügyészségeknél ritkaság számba mennek az adományozással kapcsolatos eljárások.

Az adományozót már ma is több szabály, eljárás is védi:

Ma Magyarországon az adományozással kapcsolatban az 1997. évi CLVI., ún. közhasznúsági törvény iránymutatásai irányadóak. Ez a törvény többek között rögzíti:

  • a közcélú adomány fogalmát,
  • az adománygyűjtés alapvető szabályait,
  • azt, hogy egy civil szervezet az adományt a közhasznú célja szerint használhatja fel, vagy működési költségeinek fedezésére kérheti.

A legtöbb adománygyűjtő szervezetnek ezen túlmenően részletes szabályzata, eljárásrendje van az adománygyűjtéssel kapcsolatban, melynek legfontosabb részei az adományozó számára is hozzáférhetőek.

Ezen kívül kiadványok, honlapok adnak támpontot, kiindulópontot az adományozóknak:

A NIOK Alapítvány gondozásában megjelent "Átláthatóság és Bizalomépítés" c. kiadvány összefoglalja a civil szervezetek átlátható és megbízható működéséről szóló tudnivalókat.
A www.adhat.hu portálon, pontokba szedett útmutatókból, jogi segédanyagokból, és egy, az átláthatóság mérését segítő civil szervezeti adatbázisból tájékozódhatnak az adományozók, amennyiben átgondolt adományozói döntést szeretnének hozni.

Léteznek azonban hiányosságok, melyeket a jövőben még orvosolni kell. Hiányoznak e törvényből pontos definíciók (például a közhasznú cél szerinti felhasználás tisztázása), nincs kialakítva a civil szervezetek beszámoltathatóságának egységes rendszere, nincs hozzáférhető közhiteles nyilvántartás. Valamint hiányzik még egy normarendszer, amely meghatározná, hogy az összegyűjtött adományokból mennyit, mire és hogyan lehet felhasználnia egy szervezetnek

Mindezekre reagálva a kezdeményezéshez csatlakozott civil szervezetek összefogást indítottak el a következőkért:

  • szabályok, elvárások, eljárásrendek megfogalmazása, az adományozás és az adománygyűjtés folyamatának átláthatóbbá tétele, és keretbe foglalása érdekében,
  • alapítványok, egyesületek átláthatóságának javítása érdekében javaslatok, eszközök kidolgozása,
  • ajánlások kialakítása a kormányzat számára a jogi környezet fejlesztése érdekében,
  • szakmai véleményformálás az adományozással és a civil szervezetek körüli visszaélésekkel kapcsolatban.

A folyamat hosszú, de már megkezdődött, és eredményei az adományozási kedv és kultúra fejlődését hozhatják. De addig is a civil szervezeteknek oda kell figyelniük arra, hogy ellenőrizhetően és átláthatóan működjenek, egyértelmű sarkpontokat határozzanak meg az adománygyűjtési munkájukkal kapcsolatban. Az adományozóknak pedig tudatos, átgondolt döntéseket kell meghozniuk, miután kellő információt gyűjtöttek az ügyről és a támogatni kívánt civil szervezetről.

Kezdeményező szervezetek: A Rák Ellen, az Emberért, a Holnapért! Társadalmi Alapítvány, Amnesty International Magyarország, Baltazár Színház, Bátor Tábor Alapítvány, Greenpeace Magyarország Egyesület, Habitat for Humanity, Levegő Munkacsoport, Magyar Hospice Alapítvány, Magyar Madártani Egyesület, Magyar Rákellenes Liga, NOÉ Állatotthon Alapítvány, Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány, Salva Vita Alapítvány, SOS Gyermekfalu Magyarország, United Way Magyarország, WWF Magyarország.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását