2024. május 4. - Mónika, Flórián

3 milliárd forintos területfejlesztési támogatást kaptak a dél-alföldi önkormányzatok

Közel 3 milliárd forint területfejlesztési forrás elosztásáról döntött a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (DARFT) - közölte a tanács elnöke sajtótájékoztatón szerdán, Békéscsabán.
2008. július 16. szerda 17:09 - Hírextra
Varga Zoltán elmondta: az állami költségvetési forrásokból álló idei pénzügyi alapokra az önkormányzatok és térségi társulások pályázhattak, elsősorban a napi működéssel összefüggő fejlesztési, beruházási célok megvalósítására.

A DARFT végül a területi kiegyenlítési, a céljellegű decentralizált, a leghátrányosabb térségeket támogató és az útalapra összesen 2,86 milliárd forint támogatásról döntött.

A nyertes önkormányzatok, attól függően, hogy melyik alapra pályáztak ötventől, akár 90 százalékig terjedő állami támogatásra számíthatnak.

A tanács figyelembe vette az önkormányzatok eltérő pénzügyi lehetőségeit is. Így például a leghátrányosabb helyzetű önkormányzatok szinte automatikusan jutottak támogatási forrásokhoz, míg a fejlettebbnek számító Közép-Békési térség települései, Békéscsaba és Gyula bizonyos alapokra nem is adhatott be támogatási kérelmet.

A Békés megyei pályázók egyébként összesen 1,23 milliárd forintot nyertek, s ezekből a támogatásokból kerülhet sor például a battonyai Mikes Kelemen Gimnázium, a sarkadi helytörténeti gyűjtemény épületének, vagy kisebb, önkormányzati tulajdonban álló, belterületi utak felújítására.

Varga Zoltán végezetül hozzátette: a következő évben rendelkezése álló ilyen célú források nagyságát még azért nem tudja megmondani, mert erről a jövő évi költségvetési törvény megalkotásával párhuzamosan dönt az Országgyűlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását