2024. május 13. - Szervác, Imola

Az átlagnál is népszerűbb itthon az Europass

Magyarországon az európai átlagnál is népszerűbbek az Europass-dokumentumok, a felmérések szerint az Europass jó úton halad, hogy valóban egységes európai önéletrajz-formátummá váljon - közölte az Educatio Kht. a távirati irodával.
2008. július 17. csütörtök 10:33 - Hírextra
Magyarország - mint az Európai Unió 13. legnépesebb tagállama - népességéhez viszonyítva kiemelkedő eredményeket ért el, hiszen a 2007-es adatok alapján a 8. helyen áll az Europass honlapjának látogatói között, s a hetedik helyen áll a nemzeti nyelven - magyarul - önéletrajzot kitöltők száma alapján. 2007 utolsó negyedévének adatai azt mutatják, hogy az állampolgárság szerinti kitöltők sorában Magyarország az ötödik. Míg három éve 25.475 egyedi látogatást regisztráltak a magyar Europass-honlapon, addig idén a látogatók száma már az első félévben átlépte a 84 ezret - olvasható az MTI-hez eljuttatott háttéranyagban.

A 2005-ben útjára indított Europass-dokumentumok abban segítik az állampolgárokat, hogy Európában könnyen átlátható módon mutathassák be, mit tanultak és mit tudnak. Az indulás óta több mint 12 millió látogatást regisztrált a közös európai Europass-portál, és hárommillió fölött jár az Europass-dokumentumot kitöltők száma, ebből több mint a 200 ezer magyar nyelvű. Ezt az eredményt az Európai Bizottság szakemberei csak 2010-re várták.

Az Europass-portfólió öt dokumentumból áll: az önéletrajzot és a nyelvi útlevelet online mindenki kitöltheti az Europass-portálon 26 nyelven felkínált útmutató segítségével; ellenben az oklevélmellékletet, a bizonyítványkiegészítőt és a mobilitási igazolványt azok a képzőintézmények adják ki, ahol a végzettséget megszerezték a hallgatók. Az Europass bevezetése óta összesen több mint 3,5 millió Europass-dokumentumot állítottak ki online formátumban, illetve adtak ki az európai polgároknak.

Az Europass-önéletrajz elsősorban a magas képzettséggel rendelkező érdeklődőknél népszerű: az Európai Bizottságnak készült értékelő jelentés többek között arra a következtetésre jutott, hogy növelni kell az alacsonyan kvalifikáltak és a munkanélküliek arányát az Europass-portál és az Europass-önéletrajz használói között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását