2024. május 3. - Tímea, Irma

Diplomáciai gáz

A mostani gázválság nem csak közép-Európa energiafüggőségére világított rá, és nem csak az Orosz-Ukrán-EU kapcsolatokat terelte valamennyire tiszta mederbe, hanem olyan lehetséges szövetségeket is meglebegtetett, amik igencsak átrajzolnak a terület politi
2009. január 21. szerda 07:09 - Pásztor Balázs
Alapok

A gáz fontosságára mindannyian felfigyelhettünk a gázvita idején. De nem csak mi. Sőt azok az országok, akik korántsem tartalékoltak annyi gázt mint kishazánk, nos ők nagyon is felfigyeltek a dologra. Főleg amikor nulla fok alá csökkent a fűtés a saját otthonukban. Ezt természetesen egyik ország sem szeretné - a kormányok meg azt szeretnék elkerülni, amikor a nép emiatt nekimegy a parlamentnek, mint Bulgáriában - így megpróbálnak mindent, megtenni annak érdekében, hogy az ilyen helyzeteket elkerüljék. Például ott kereshetnek némi fűtőanyagot, ahol máskor meg se fordulna a fejükben.

A gázhiány közelebb hozhat

Mint az közismert, a közép-európai politikai viszonyok nem pont ellentétektől mentesek, és gyakran mély kötődésekkel vannak átitatva valamelyik nagyhatalom felé. Szerbia például legendásan jóban van Oroszországgal, míg velünk kevésbe (részben, amiért elismertük Koszovó függetlenségét). Mégis, az orosz gáz befagyasztásakor tőlünk kértek, mi pedig adtunk nekik. Ugyanígy tettünk Bulgária, Macedónia és Horvátország esetében is. Így elmondhatjuk, hogy a gázválság számunkra nem csak megszorításokat, hanem diplomáciai térnyerést is hozott.

Sőt, az is elképzelhető lenne, hogy hasonló esetekben szintén mi biztosítunk számukra némi gázt, ami a viszonyok enyhülésével, illetve némi extra bevétellel gyarapítaná kishazánkat. Idővel egy egész gázszövetség is kiépülhetne, amely a kis, közeli, önmagukat energetikailag ellátni nem tudó országok mindegyikének csak hasznot jelentene. Az már persze más kérdés, hogy az orosz fél, miként állna mindehhez - ahogy az is, hogy a gázszállítás befagyasztása után ez a térséget mennyire érdekelné.

A külügyminiszter ötlete

Valami hasonló járhatott Göncz Kinga külügyminiszter asszony fejében is, amikor megfogalmazta keddi mondandóját, miszerint: „egy valóban működő gázvezetékre van szükség Magyarország és Szlovákia között”. Okként azt nevezte meg, hogy bár „tartósnak tűnő megállapodás született Ukrajna és Oroszország között, ez azonban nem jelenti azt, hogy soha többé nem kell szembenézni hasonló problémákkal.” Tehát szerinte sem árt felkészülni a jövőre.

Bár a kritikus időszakban semmilyen energetikai tranzakció nem volt a két ország közt, de a szándék azért fennállt. Ugyanis Magyarország gázt és villanyáramot is ajánlott az északi szomszédnak a gázkrízisben, és a szlovák politikai akarat is megvolt, de ennek ellenére végül mégsem indultak meg a szállítások a két ország között. Azonban ha megindult volna - vagy az említett vezeték kiépülne - akkor az jócskán javítana a fennálló, még talán kielégítőnek sem mondható szlovák- magyar kapcsolatokon. Sőt talán az egész társég jövője egy nagyszabású energetikai kooperációban rejlik. Ki tudja?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását