2024. május 21. - Konstantin

Német diákok tanulmányozzák Magyarország politikáját

Húsz jelentkező vágott neki a felvételinek, s közülük négy plusz egy tett sikeres vizsgát. Azaz négy német egyetemista, illetve egyetemet végzett diák utazhat Magyarországra, hogy tanulmányozza az Országgyűlés munkáját. Az ötödik sikeres vizsgázó pedig "t
2008. július 16. szerda 12:08 - Hírextra
A magyar parlamentnek eljuttatott írásbelit a berlini magyar nagykövetségen szóbeli követte. A vizsgabizottságnak - amelyet Szabó Vilmos képviselő, a német-magyar parlamenti csoport magyar tagozatának elnöke vezetett - az írásbelihez képest némileg könnyebb dolga volt. A második fordulóba ugyanis már csak tíz német fiatal jutott be.

Szabó Vilmos szerint csupa olyan huszonéves, aki sok szálon is kötődik Magyarországhoz. Többük számára az egyik a családi kötődés volt, a másik pedig az a törekvés, hogy Kelet-és Közép-Európa jobb megismerése érdekében mindenekelőtt a rendszerváltozás utáni magyar tapasztalatokat tanulmányozzák. A harmadik - és egyáltalán nem elhanyagolható - pedig a magyar kultúra, így az irodalom, a film és a zene szeretete, különös tekintettel Kertész Imrére, Konrád Györgyre, Esterházy Péterre, de akár Déry Tiborra és Szabó Istvánra is, továbbá Bartókra és Lisztre. A motiváltság amúgy a bizottság döntésben fontos szerepet játszott.

Mint ahogy az is szempont volt, hogy a jelentkező hogyan ítéli meg a Németországban kialakult Magyarország-képet, továbbá milyen tapasztalatokkal rendelkezik az országról. S érdekes volt hallani azt, hogy ez a korosztály miként látja a rendszerváltozást, a berlini fal leomlását és a német újraegyesülést, továbbá azt a szerepet, amelyet Magyarország töltött be ebben. A válaszokból pedig - mint Szabó Vilmos az MTI-nek utalt rá - egyértelműen kitűnt, hogy számukra mindez már történelem, az akkori szerepet már nem tekintik érdemnek. De ezzel együtt Magyarországról inkább pozitív a kép.

Elisabeth Katalin Grabow egyike volt a négy "befutónak". A rostocki egyetemista politológiát tanul, s most védi meg szakdolgozatát. "Nagyon érdekel a magyar politika" - jelentette ki, utalva arra is, hogy édesanyja magyar, ezért családi okokból is igyekszik összehasonlítani a német és a magyar demokráciát. Ez az egyik fő kutatási területe, továbbá a pártok tevékenysége.

"Nagyon szeretem Magyarországot, de kicsit féltem is" - jelentette ki, hangoztatva, hogy az elmúlt időszakban "túl sok volt a balhé". "Sok volt a felfordulás, ezért aggódom második otthonomért" - fogalmazott Katalin Grabow. Mindennek oka szerinte az általános elégedetlenség, az emberek féltik saját egzisztenciájukat, nem tudják, mi fog következni. "Nincs biztonság, s ez a nagy baj" - fogalmazott a 23 éves rostocki diáklány, hozzátéve azért: reméli, hogy jobbra fordulnak a dolgok.
Arra a kérdésre pedig, hogy számára mit jelent 1989, csupán azt válaszolta: "Négyéves voltam."
A német ösztöndíjasok két hónapon keresztül tanulmányozzák majd az Országgyűlés munkáját. A közelmúltban a két parlamenti elnök, Norbert Lammert és Szili Katalin megállapodása alapján felújított csereprogram keretében egyébként a magyar ösztöndíjasok éppen most vendégek a Bundestagban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását