2024. április 25. - Márk

Európai sereghajtó lett a nagyobbik köztelevízió

A Magyar Televíziót (MTV) felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségi tagjainak is megküldte a nemrég lezárult létszámleépítési tárgyalási megállapodáshoz fűzött, a közmédium helyzetét értékelő záradékot az intézmény üzemi tanácsa (üt), amely egyebek kö
2008. július 16. szerda 15:46 - Hírextra
Kapuvári Gábor elmondta, "az intézmény jövőjét féltő" dokumentumhoz mellékelt grafikonsoron azt is érzékeltetik, hogy mind létszáma, mind forrásai tekintetében európai sereghajtó az MTV: csak a jóval kisebb lélekszámú balti államokat és az ötmilliós Szlovákiát előzi meg a magyar köztévé ezekben mutatókban.

Az MTV hétfőn jelentette be, hogy - szemben a tervezett 250-es keretszámmal - a menedzsment és az üzemi tanács képviselői által aláírt megállapodás szerint 86 dolgozóját bocsátja el a társaság.
"A jelenlegi létszám-, és finanszírozási politika a végromlásba vezethet"- áll az üzemi tanács által a megállapodáshoz fűzött - az MTV vezetői által alá nem írt - záradékban, amely a most megkötött alkut "az elbocsátások hatásait enyhítendő megállapodásnak" nevezi.

Egyben hangsúlyozzák: "a Magyar Televízió vezetői elbocsátanak, mert nem tehetnek mást", többi között azért, mert a büdzsé "nem finanszírozza a szükséges mértékben a Magyar Televíziót".
Megjegyzik, ilyen kis létszámmal "valóban működő" nemzeti közszolgálati televízió Európában sehol sincs, és elképesztőnek nevezik: "az épülő új gyártóbázis sem döbbent rá senkit, hogy létszámban és finanszírozásban sürgősen el kell kezdeni a felzárkózást - legalább az európai minimumküszöbig".

A menedzsment felelősségét taglalva kijelentik: "a Magyar Televíziónak változatlanul nincs jövőképe", hiányzik mind a közép-, mind a hosszú távú stratégia, "nem tudjuk, milyen feladatokat akarunk ellátni 1-3-5 év múlva", így azt sem, ehhez hány munkatársra van szükség, eközben pedig az, hogy az elküldöttek zöme műsoros területen dolgozik, arra enged következtetni, nőni fog a külső gyártásban készülő produkciók aránya.

A két és három évvel ezelőtti leépítés "nem hozta meg a kívánt eredményt, megtakarítás helyett bérnövekmény volt tapasztalható, mivel folyamatos volt a létszámbővülés" - írják, és azt feltételezik, hogy ősszel újabb felvételi hullám következik. Követelik "mindazon vezetők határozott felelősségre vonását, akik az új épületbe költözésig a most elbocsátottak helyett új munkatársakat vesznek fel".
Czeglédi László kuratóriumi elnök az MTI érdeklődésére azt közölte: a záradékkal az általa vezetett testület még nem foglalkozott, azt nem is olvasta; hozzátette: az MTV létszámgazdálkodásával rendszeresen foglalkozik a kuratórium és annak elnöksége, ennek során pedig - ahogy eddig - a jövőben is meghallgatják az üzemi tanács álláspontját.

Az MTV sajtóosztályának közlése szerint a menedzsment nem kívánja kommentálni az üzemi tanács hétfőn közzétett, az elbocsátásokról szóló megállapodáshoz fűzött záradékát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását