2024. május 2. - Zsigmond

Vizsgálat a szenyezett területek kármentesítéséről is

Vizsgálatot kér az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ) és a környezetvédelmi minisztertől a vegyi anyagokkal szennyezett területek kármentesítésének ügyében az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának MDF-es elnöke, aki a garéi lerakónál beszélt kezdeményezés
2007. október 12. péntek 18:09 - Hírextra

Át kell tekinteni az ÁPV Rt.-nek a privatizáció során vegyipari cégekkel kötött szerződéseit, hogy kiderüljön, miként teljesültek a vállalt kármentesítések - mondta a politikus.

Úgy vélte, az esetleges elmaradásokat mindenképpen pótolni szükséges. Ha az arra kötelezettek nem tudnak teljesíteni, akkor a felelősöket meg kell keresni, a mentesítési munkákat pedig állami forrásból kell folytatni, befejezni.

Katona Kálmán közölte: kezdeményezésének gondolata annak kapcsán vetődött fel, hogy a Budapesti Vegyi Művek csődje miatt néhány hónapja szünetel a garéi és hidasi lerakókban összegyűlt, rákkeltő anyaggal szennyezett föld semlegesítése, s a cégnek már a területeken végzett monitoring tevékenységre sincs pénze.

Mindez komoly probléma, mert a szennyeződés több település élővilágát, ivóvizét veszélyezteti - hangsúlyozta a politikus.

Utalt rá: a Budapesti Vegyi Művek 1968 és 1978 között az általa előállított tetraklór-benzol melléktermékét hordókba rakta és előbb Hidasra, majd Garéba szállította. A hordók korrodálódtak, megsérültek, a bennük tárolt és az egészségügyi határértéket 200-250-szeresen meghaladó rákkeltő anyagok a talajba szivárogtak.

A hordókat azóta elszállították és megsemmisítették, a szennyezett talaj mentesítése azonban még nem történt meg.

Katona Kálmán sajtótájékoztatóján szólt arról is, hogy a parlamentben indítványozta a bányatörvény módosítását. Célja, hogy a bányajáradék 10 százalékát a már bezárt bányák okozta mintegy tízezer tájseb gyógyítására, utómunkálatok elvégzésére fordítsák.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását