2024. március 29. - Auguszta

Vakoknak is megnyílt az állatkert

A veszprémi vadaspark vezetése, valamint a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete arról állapodott meg, hogy a jövőben a vak emberek is látogatni tudják.
2008. július 15. kedd 06:43 - Hírextra
Egyedülálló kezdeményezésről írtak alá együttműködési megállapodást hétfőn a veszprémi vadasparkban: az intézmény vezetése, valamint a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete arról állapodott meg, hogy a jövőben a vak emberek is látogatni tudják - egyénileg és csoportosan is - az állatkertet.

A látogatás ráadásul ingyenes lesz, ugyanis a vak és látássérült emberek vadasparki látogatását a veszprémi Lions Klub fedezi - mondta a megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón Török László, a vadaspark igazgatója. Közlése szerint a látássérült és vak emberek vakvezető kutyáikkal mehetnek be az állatkertbe, s az intézmény egy kísérő szakembert is biztosít a számukra, aki az egyes állatfajokról alapos tájékoztatással szolgál.

A látogatás azonban ennél jóval többet is jelent és nagyobb élménnyel szolgál majd a vak embertársaink számára, ugyanis egyes állatokat kézbe is vehetnek vagy megsimogathatnak - tette hozzá az igazgató. A sajtótájékoztatón a teljesen vak, pápai Orsós Sándor például így számolt be múlt heti állatkerti látogatásának élményéről: "Csak sejtelmeim voltak, milyen is lehet egy teve, egy papagáj, azt viszont sosem hittem volna, hogy én egyszer egy kígyót foghatok a kezembe és simogathatom".

Elmondhatatlan élmény volt, napokig a hatása alatt voltam - tette hozzá a vak ember, aki egy másik sorstársával együtt a sajtótájékoztatót követően is kezébe vehette a királypitont, illetve megsimogattak egy pónit és egy tevét is, majd vakvezető kutyáikkal és egy kísérővel állatkerti sétára indultak. Törok László elmondta: egy vak kisfiú például az oroszlánok ketrecénél hallotta a vadállatok hangját, s arról érdeklődött, hogy mekkorák, milyen színűek és hogyan etetik őket, majd megjegyezte: "azt hiszem pontosan tudom, milyenek az oroszlánok".

Az infokommunikációs akadálymentesítés kiváló példájával szolgál a fogyatékkal élők számára a veszprémi állatkert - mondta Szőke László, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke, hozzátéve: reméli, az ország más állatkertjei is követik e nemes példát.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását