2024. április 19. - Emma

A rasszizmus elleni fellépést sürgetik

Elérkezett az idő, hogy a magyar társadalom felelősségteljesen gondolkodó tagjai, különösen a választott vezetők, közjogi méltóságok megszólaljanak és elítéljék a nyilvánosság előtt is a rasszista megnyilvánulásokat - áll Kállai Ernő, Péterfalvi Attila és
2007. december 10. hétfő 12:18 - Hírextra

A rasszizmus elleni fellépést annak kapcsán sürgetik, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom múlt heti közleményében úgy fogalmazott: "a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét". A Magyar Gárda pedig felvonulást tartott a Pest megyei Tatárszerntgyörgyön vasárnap délután, ahol a "cigánybűnözés" ellen tiltakoztak.

A nyilatkozat szerint a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, az adatvédelmi biztos és az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megdöbbenéssel tapasztalja, hogy Magyarországon az elmúlt időben egyre inkább felerősödtek a különböző kisebbségi közösségek, elsősorban a cigányság elleni rasszista megnyilvánulások. Az ombudsmanok szerint az ismert mozgalom alelnökének megközelítése sérti és megalázza a magyarországi cigányság mélyszegénységben élő, legkiszolgáltatottabb rétegeit, és amikor a bűnözés terjedésének genetikai vetületére figyelmeztet, akkor olyan összefüggéseket sejtet, amelyek hangoztatása már évtizedek óta nem fogadható el a demokratikus társadalmakban.

Egy emberi jogokat tiszteletben tartó, nyitott európai társadalomban nem engedhető meg és nem fogadható el, hogy egy magát politikailag legitimnek tekintő mozgalom vezetője ilyen tartalmú nyilatkozatot tegyen. Egy másik, az előzővel szövetséges szervezet pedig a "cigánybűnözés" ellen szervezett tüntetést - áll a nyilatkozatban. Az országgyűlési biztosok szerint ezért elérkezett az idő, hogy a magyar társadalom felelősségteljesen gondolkodó tagjai, különösen a választott vezetők, közjogi méltóságok megszólaljanak és elítéljék a rasszista megnyilvánulásokat.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását