2024. május 18. - Erik, Alexandra

A fővárost is elérte a piros riasztás

Két régióra, Közép-Magyarországra és ezen belül Budapestre is, valamint a Közép-Dunántúlra is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat a harmadfokú piros riasztást a nyugatról érkező zivatarok miatt.
2009. július 18. szombat 16:43 - HírExtra
Fodor Zoltán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Dunántúlról tovább terjednek nyugat felé a zivatarok, amelyek a főváros térségére, Közép-Magyarországra is hamarosan megérkeznek.

Fonyódon 104 kilométer/órás széllökést, Balatonfüreden pedig 90 kilométer/órás széllökést mért a meteorológiai szolgálat, egyes településekről pedig jégesőt, s mintegy három centiméter átmérőjű jégdarabokat jelentettek - közölte Fodor Zoltán.

Peiper Károly, a MÁV sajtóügyeletese arról számolt be, hogy kilenc vonat vesztegelt a Balaton déli partján a vihar miatt, mert Balatonszárszó-Szántód-Köröshegy között a viharos időjárás miatt leszakadt 12 óra 20 perckor a felsővezeték, mert rádőlt egy nagy fa, és így két oszlop is megsérült.

Hozzátette: a végleges helyreállítást délután 5 órára ígérik a szakemberek, akkora állhat helyre a közlekedés.

A sajtóügyeletes kiemelte még: a Horvátország felől érkező 205-ös számú Maestral nemzetközi vonat kerülő útvonalon, a Balaton északi partján közlekedik majd.
Az érkező vihar miatt kiürítették a Balatont is a vízimentők, a vízirendészek több mint 20 hajóval terelték ki a Balatonból a fürdőzőket, horgászokat és hajókat - mondta Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat Egyesületének szóvivője.

Tar Mihály kiemelte, hogy a meteorológiai előrejelzés szerint a keszthelyi öbölbe 100-120 kilométer/órás sebességgel érkezik meg a vihar.

A viharos szél miatt a Velencei-tónál a gárdonyi vízirendőrök még a szakadó eső előtt 21 fürdőzőt és vízibiciklist segítettek a partra. ár a meteorológusok előre jelezték, hogy szombaton erős vihar söpri ki a kánikulát a Kárpát-medencéből, a délelőtti 30 fokot meghaladó forróság elől sokan menekültek a Velencei-tóhoz. A strandok zsúfoltak voltak.

A vízirendőrök már a közeledő vihar előtt fél órával megkezdték a fürdőzők és a vízen tartózkodók partra "terelését". Különösen a vízibiciklisekre figyeltek, a lomha járművekkel ugyanis hosszabb ideig tart a partra érni.

A várható viharos időjárás miatt egy nappal elhalasztják a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szombat estére meghirdetett martonvásári Beethoven-hangversenyét - közölte a szimfonikus zenekar főigazgatója szombaton az MTI-vel.

A péntek esti vihar megrongálta a római vizes világbajnokság hosszútávúszó helyszínét, ezért vasárnap elmarad a férfi és női 5 km-es verseny, s a rendezők kénytelenek a teljes programot módosítani.

A helyszín rendbetétele több napot vesz igénybe, ezért az 5 km-es számokat kedden bonyolítják le, a keddre tervezett női és a szerdán esedékes férfi 10 km-t pedig valószínűleg csütörtökön.

A csütörtöki női 25 km is tolódik, méghozzá szombatra, s ezen a napon kerül sor a férfiak hasonló számára is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását