2024. április 20. - Tivadar

Önfenntaró akar lenni az egyház

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) hosszú távon a mainál kisebb anyagi terhet szeretne jelenteni az állami költségvetés számára, aminek viszont az a feltétele, hogy minél inkább önfenntartóvá váljanak - mondta Kákay István, a MEE országos irodaigazg
2008. július 15. kedd 17:25 - Hírextra
Ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a közelmúltban az egyház-finanszírozás közép- és hosszú távú, átfogó rendezéséről tartott egyeztetést a négy történelmi egyház és a kormányzat.
Az önfenntartás irányába való elmozdulást közlése szerint a történelmi egyházak egységesen támogatják. Erről Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református egyház zsinatának lelkészi elnöke adott egy javaslatcsomagot Hiller István oktatási és kulturális miniszternek még márciusban. Információik alapján a tárca nem zárkózik el a javaslatcsomagban foglaltak elől - tette hozzá Kákay István.

Az egyházi önfinanszírozási törekvések megoldása elképzeléseik szerint történhet a mezőgazdasági területek egy részének visszaadásával, illetve önálló egyházi üzemek alapításával, fenntartásával, ami szintén bevételt jelenthetne az egyházak számára - fogalmazott.

Az evangélikus országos irodaigazgató rámutatott: másik bevételi forrása lehetne az egyházaknak a hívek adakozásának növelése, ami az evangélikusoknál is kívánnivalót hagy maga után. A hívek hivatalosan számon tartott létszámának egyharmada jár ugyanis mindössze rendszeresen templomba, összességében pedig közösségeik tíz százaléka sem fizet egyházfenntartói járulékot. Ezen hatékonyabb propagandával lehetne segíteni - vélekedett.

Az egyház hitéletének fedezetére lehetne használni a hívek adakozásából származó anyagi forrásokat, míg az egyházi ingatlanok fenntartására lehetne fordítani a gazdasági tevékenységből származó bevételeket - jegyezte meg.

Olyan tevékenységeiknél, amelyek elvégzésével állami feladatokat vesznek át, továbbra is számítanának viszont az állami finanszírozásra - mondta, utalva például az oktatás területére vagy az időseket gondozó szeretetszolgálatok munkájára.

Kákay István emlékeztetett arra, hogy a négy történelmi egyház és a kormányzat a legutóbbi megbeszélésen egyetértett abban: az egyház-finanszírozásnak kiszámíthatónak, tervezhetőnek, átláthatónak kell lennie, a költségvetésre pedig az eddiginél nem róhatnak nagyobb terheket. A kérdéskör rendezésétől mind az állam, mind az egyházak azt várják, hogy a későbbiekben ez nem kerül évről évre a napi politika napirendjére.

Kitért arra is, hogy a következő egyeztető tárgyalásra augusztus 14-én kerül sor, ami előtt az egyházak egymás között is egyeztetnek majd. Arról is beszélt, hogy két tárgyalás között tartják a kapcsolatot az egyházak szakértői a kormányzattal.

Kákay István egyúttal örvendetesnek tartotta, hogy "elindult a finanszírozási alternatívákról folyó komoly párbeszéd a kormány és az egyházak között".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását